Libya'dan Tunus Cumhurbaskani Said'in Kararlarina Tepki

Libya Devlet Yüksek Konseyi Baskani Halid el-Misri, Tunus'ta Cumhurbaskani Kays Said'in meclisin çalismalarini dondurma ve basbakani görevden alma kararlarina tepki gösterdi.

Misri, sosyal medya hesaplarindan yaptigi paylasimda, "Seçilmis organlara yönelik darbeleri ve demokratik yollarin feshedilmesini reddediyoruz." ifadelerini kullandi.

Libya'da ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in yönetimi ele geçirmek için darbe girisiminde bulunmasini, "14 Subat 2014 Hafter darbesi" ifadesiyle hatirlatan Misri, Tunus'taki gelismeyi bununla kiyaslayarak, "25 Temmuz 2021 Kays darbesi" nitelendirmesini yapti.

Misri, açiklamasinin devaminda, "Bu gece düne ne kadar benziyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Tunus Cumhurbaskani'nin aldigi kararlar

Cumhurbaskani Said, dün gece geç saatlerde yayinladigi görüntülü mesajinda meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayinlanacagini ve kararlarin hemen yürürlüge girecegini aktaran Said, genelgeler biçiminde gerekli kararlarin duyurulmaya devam edecegini söylemisti.

Kaynak: AA