Madagaskar Cumhurbaskani Rajoelina'ya Suikast Hazirligiyla Ilgili Olarak Emekli 2 Fransiz Asker Gözaltina Alindi

Emekli askerlerden birisi Fransa'ya gitmeye çalisirken havalimaninda, digeri de evinde 225 bin avro nakitle yakalandi Cumhurbaskani Rajoelina'nin özel danismani Patrick Rajoelina: 'Madagaskar'da faaliyet gösteren uluslararasi petrol sirketlerinin bu kisilerle temasa geçtigini tespit ettik. Bu kisilerin 5 milyon avroluk bir finansman aradigi da belgelendi. Yapilan operasyonlarda 250 bin avro ele geçirildi. Peki bu paranin geri kalani nerede?'

Madagaskar Cumhurbaskani Andry Rajoelina'ya suikast hazirligindaki kisiler arasinda 2'si emekli asker 3 Fransiz vatandasinin oldugu ortaya çikti.

Güvenlik Bakani Rodellys Randrianarison, düzenledigi basin toplantisinda, güvenlik güçlerinin 20 Temmuz gecesi birçok noktaya es zamanli olarak düzenledigi operasyonlarda çok sayida silah ve yüklü miktarda para ele geçirildigini söyledi.

Randrianarison, gözaltina alinan 6 kisiden 2'sinin Madagaskar-Fransiz vatandasi oldugunu dogrularken, 1 kisinin Fransiz, 3 kisinin de Madagaskar vatandasi oldugunu ifade etti.

Çifte vatandas Fransizlarin daha önce Fransiz ordusunda çalistiklarini bildiren Randrianarison, bu kisilerin aylardir polis tarafindan takip edildigini dile getirdi.

Randrianarison, ele geçirilen evrakta suikast planina iliskin finansmanin ticari aktivite gibi gösterilerek gizlendigi bilgisini verdi.

- Suikast plani için 5 milyon avro istenmis

Cumhurbaskani Rajoelina'nin özel danismani Patrick Rajoelina da Amerikan basinina yaptigi açiklamada, ordu içinden bazi gruplarin da destegiyle bir darbe plani üzerinde çalisildiginin 1 yildir bilindigi söyledi.

Rajoelina, böyle bir planin sadece 6 kisi tarafindan gerçeklestirilemeyecegine dikkati çekerek, "Madagaskar'da faaliyet gösteren uluslararasi petrol sirketlerinin bu kisilerle temasa geçtigini tespit ettik. Bu kisilerin 5 milyon avroluk bir finansman aradigi da belgelendi. Yapilan operasyonlarda 250 bin avro ele geçirildi. Peki bu paranin geri kalani nerede?" dedi.

- 1'i denizci, digeri parasüt egitmeni

Yerel basinda çikan haberlerde ise Cumhurbaskani Rajoelina'ya suikast hazirligindaki 2 Fransiz emekli askerin kimlikleri ve ülkede ne yaptiklarina iliskin bilgi verildi.

Buna göre, emekli albay Philippe Marc François, Fransiz ordusunda bahriye ve özel kuvvetlerde görev yapti.

Fransiz ordusunun Çad'daki mekanize bir birligini de yöneten François, Fransa'ya dönmek üzereyken baskent Antananarivo'daki Ivata Havalimani'nda yakalandi.

Bir diger emekli Fransiz asker Paul Maillot Rafanoharana'nin da parasütçü komando egitmeni oldugu belirtildi.

- Basbakan olmayi bekliyordu

Antananarivo Baspiskoposu Odon Razanakolona'nun da danismani olan Rafanoharana, ayni zamanda enerji alaninda faaliyet gösteren "Benchmark? Advantage" isimli sirkete de danismanlik hizmeti verdi.

Rafanoharana, Madagaskar'daki sivil geçis yönetiminin cumhurbaskani olan Rajoelina'nin 2009'dan 2014'e kadar diplomatik danismanligini da yapti.

Politika ile baglantisi hiç kopmayan 57 yasindaki çifte vatandas Rafanoharana'nin yakin çevresine, yakinda yapilacak kabine degisikligiyle mevcut Basbakan Christian Ntsay'in yerine getirilecegini söyledigi ögrenildi.

Haberlerde, Rafanoharana'nin evinde 4 valize yerlestirilmis halde 225 bin avro ele geçirildigi kaydedildi.

Rafanoharana ve François'nin Aralik 2020'de TsaraFirst isimli bir yatirim fonu kurduklari da ortaya çikti.

- Haiti Cumhurbaskani Moise suikastiyla benzer noktalar

Ele geçirilen belgelere göre, suikast hazirligi, Madagaskarli üst düzey askerler tarafindan görevlendirilmis ve Afrika'da istikrari bozmaya yönelik askeri eylemlere asina 15 kisilik bir komando grubunun ülkeye gelmesiyle baslayacakti.

Kamuoyunda yapilan yorumlarda ise olayin planlanma seklinin, sasirtici sekilde 7 Temmuz'da öldürülen Haiti Cumhurbaskani Jovenel Moise suikastina benzedigine isaret edildi.

Öte yandan, ülkenin bagimsizlik günü olan 26 Haziran'da Jandarma Genel Komutani ve Cumhurbaskani Rajoelina'nin sag kolu Richard Ravalomanana'ya düzenlenmesi planlanan suikast girisiminin engellendigi duyurulmustu.

- Emekli Fransiz askerlerin adi ilk kez geçiyor

Madagaskar'da 2009'da yapilan askeri darbe sirasinda muhalefet lideri olan 47 yasindaki Rajoelina, 2014'e kadar sivil geçis sürecinin cumhurbaskani olarak görev yapmisti.

Rajoelina, Aralik 2018'deki seçimden zaferle çikarak 2019'da Cumhurbaskanligi koltuguna oturmustu.

Eski Fransiz sömürgesi olan Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi Madagaskar, bagimsizligini kazandigi 1960'dan bu yana siyasi istikrarsizlik ve darbeler yasasa da ilk kez emekli Fransiz askerlerin ismi böyle bir olayda geçiyor.

Yaklasik 27 milyon nüfusa sahip Madagaskar'da 26 bin Fransiz vatandasi yasiyor.

Kaynak: AA