Lübnan'daki Eczaneler Ilaçlarin Tükenmesi Nedeniyle 'Zorunlu Kapanma' Karari Aldi

Lübnan'daki eczanelerin çogunda ilaçlarin tamamen tükenmesi nedeniyle bu sabahtan itibaren "zorunlu kapanma" karari alindigi bildirildi.

Eczane Sahipleri Derneginden yapilan yazili açiklamada, yasanan ilaç sikintisi yüzünden bu sabahtan itibaren eczanelerin kapanma karari aldigi belirtildi.

Açiklamada sunlar kaydedildi:

"Eczane sahipleri, krizin basindan bu yana hastalara ilaç temini konusunda ellerinden geleni yapti ancak eczanelerin büyük bir kisminda ilaçlar tümüyle tükenme asamasina geldi. Bu üzücü duruma karsilik Saglik Bakanligi, Ithalatçilar Sendikasiyla ilaçlarin eczanelere teslim edilmesi yönünde anlasma yapana kadar zorunlu kapanma karari aldik."

Ekonomik krizdeki Lübnan'da dagitim sirketlerinden yeterli miktarda ilaç temin edemeyen eczaneler, bir süre önce greve gitmisti.

Lübnan Ilaç Ithalatçilari ve Ecza Depolari Sendikasi, 4 Temmuz'da döviz likidite sorunu nedeniyle bir aydan uzun süredir ithalata ara verilmesi neticesinde ilaç stoklarinin tükenebilecegi uyarisinda bulunmustu.

Merkez Bankasi Baskani Riyad Selame, 5 Temmuz'da yaptigi yazili açiklamada, Saglik Bakanligi tarafindan belirlenen öncelikler dogrultusunda ilaç sektörüyle ilgili bankalardan gelecek kredi ve faturalarin ödemesini yapacaklarini duyurmustu.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi, Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada büyük deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor.

Mezhepsel siyasi gruplar, yaklasik bir yildan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlasamadigi için kriz her geçen gün farkli sektörleri vurmaya devam ediyor.

Ilaç, akaryakit ve gida basta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yili askin süredir sübvanse eden Merkez Bankasinin rezervleri de günden güne eriyor.

Kaynak: AA