Kanada, Askerilerine Hizmet Eden Afgan Tercüman Ve Destek Personelinin Tamamini Ülkeye Getiriyor

Kanada, NATO kapsaminda Afganistan’da görev yapan Kanada askerlerine tercümanlik yapan Afgan tercümanlar ve diger çalisanlarla ailelerine özel göçmenlik programi baslatti.

Kanada Disisleri Bakani Marc Garneau, Ulusal Savunma Bakani Harjit Sajjan, Vatandaslik ve Göçmenlik Bakani Marco Mendicino ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplantida, bu kisileri Afganistan’dan çikarmak için zamanin çok önemli oldugu ve Kanada'ya "çok yakinda" gelmelerinin beklendigi ifade edildi.

Mendicino, "Onlari geride birakmayacagiz. Bu yüzden zamaninda ve kararli sekilde harekete geçiyoruz. Kanada olarak bizim yanimizda olanlara, biz de bugün dogru olani yapacagiz." dedi.

- Göçmenlik programi, 2001-2014 dönemini kapsiyor

Toplantida yapilan açiklamalara göre, yeni program, Kanada Silahli Kuvvetlerinin Afganistan’da bulundugu 2001-2014 döneminde tercüman, asçi, soför, temizlikçi, insaat isçisi, güvenlik görevlisi ile Afganistan'daki Kanada Büyükelçiliginde çalisan yerel görevli personel ve ailelerini kapsayacak.

Kanada askerlerine Afganistan’da yardim ve destek veren tüm Afgan çalisanlarin aileleriyle 31 Agustos'tan önce Kanada’ya getirilmesi öngörülüyor.

Kanadali bakanlar, ülkeye getirilecek Afgan destek personeli ve ailelerine dair güvenlik sebebiyle detay paylasmazken, operasyonun "en kisa zamanda" tamamlanacagini bildirdi.

- Afgan çalisanlar için bir süredir Kanada’da kampanyalar yürütülüyordu

Kanada, 2009'da açtigi programla ilk kez 800 Afgan tercüman ve ailesini ülkeye göçmen olarak getirmisti.

ABD Baskani Joe Biden’in, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin tamaminin 31 Agustos'a kadar çekilecegini açiklamasinin ardindan gündeme gelen Afgan çalisanlar için bir süredir Kanada’da kampanyalar yürütülüyordu.

Sosyal medyada Kanadali yetkililere çagri paylasimlari yapan Afgan çalisanlar Taliban güçlerinden ölüm tehditleri aldiklarini belirterek, "bizi buradan kurtarin" çagrisinda bulunuyordu.

ABD yönetimi de Amerikan askerlerine yardim eden yaklasik 2 bin 500 Afgan tercüman ve destek personelinin Virginia'daki bir askeri üsse tahliyelerinin devam ettigini duyurmustu.

NATO’nun görev gücü kapsaminda Ekim 2001’de Afganistan’a asker gönderen Kanada, 2014'te aldigi kararla askerlerini geri çekmisti.

Afganistan’in Kabil kentinde konuslanan ve sayilari 40 bini bulan Kanada birliklerine görev yaptiklari süre boyunca binlerce Afgan tercümanlik ve destek hizmeti vermisti.

Afganistan’daki misyonu boyunca Kanada Ordusundan 158 asker operasyonlarda hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA