Italya'da Asiyi Sosyal Faaliyetlerde Zorunlu Hale Getiren 'Yesil Geçis' Belgesi Tartisiliyor

Italya'da hükümetin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda vaka artislarinin önüne geçmek için sosyal faaliyetlerde asiyi sart kosacak sekilde çerçevesini belirledigi "Yesil Geçis" belgesi, ülkede bir kesimin tepkisini çekerken diger yandan asi randevularina talebi artirdi.

Italya Basbakani Mario Draghi'nin dünkü kabine toplantisi sonrasinda detaylarini açikladigi ve 6 Agustos'ta yürürlüge girecek "Yesil Geçis" belgesi, kamuoyunu ikiye böldü.

Italya basinindaki haberlere göre, "Yesil Geçis" belgesi bulunmayanlar için sosyal faaliyetlerin kisitlanacak olmasi ülkenin bazi bölgelerinde asi randevularina talebi artirdi.

Rainews24’ün haberinde, Lombardiya, Piyemonte, Toskana, Emilia-Romagna, Abruzzo, Puglia, Sicilya'da asi randevularina talepte önceki günlere nazaran ciddi artis yasandigi belirtildi.

- Asi karsitlar, pek çok kentte protestoya hazirlaniyor

Diger yandan "Yesil Geçis" belgesi, ülkede önemli bir kesimin de tepkisini çekti.

Hükümetin dünkü açiklamasinin akabinde dün aksam saatlerinde kuzeydeki Piyemonte bölgesinin baskenti Torino'da toplanan 2 bin kadar asi karsiti, "Yesil Geçis" belgesini protesto etti.

Yarin da pek çok kentte, asi karsitlarinin basini çektigi farkli gruplarin "Yesil Geçis" belgesiyle asinin zorunlu hale getirilecek olmasini protesto etmeye hazirlandigi bildirildi.

Draghi’nin genis katilimli hükümetinde yer almayi reddederek, parlamentoda ana muhalefet olan asiri sagci Italya’nin Kardesleri Partisi lideri Giorgia Meloni, hükümetin "Yesil Geçis" belgesiyle vatandasin özgürlügünü zedeleyen ve birçok ekonomik faaliyete giris için asi zorunlulugu getiren bir karari onayladigini belirtti.

Meloni, parti olarak hükümetin bu kararina karsi mücadele edeceklerini kaydetti.

- "Yesil Geçis" belgesinin özellikleri

Hükümetin çikardigi kanun hükmünde kararnameye göre, ülkede en az 1 doz Kovid-19 asisi yaptiranlar için 9 ay, Kovid-19 geçirenler için 6 ay geçerli olmak üzere "Yesil Geçis" belgesi düzenlenecek.

Moleküler ya da hizli Kovid-19 testi yaptiranlar için ise "Yesil Geçis" belgesinin süresi 48 saat olacak.

Söz konusu "Yesil Geçis" belgesi, 6 Agustos'tan itibaren restoran ve kafe gibi yerlerin iç mekanlarina, tiyatrodan sinemalara, halka açik gösteri, spor etkinlikleri (müsabaka, yarisma) ile müzeler, yüzme havuzlari, spor salonlari, festivaller, fuarlar, termal merkezler, tematik eglence parklari ve bahis salonlarina girislerde gerekli olacak.

- Basbakani Draghi’nin ifadeleri

Dünkü basin toplantisinda Draghi, "Yesil Geçis" belgesinin detaylarini açiklarken, "Italyan ekonomisi iyi gidiyor, toparlaniyor. Italya, diger Avrupa ülkelerine göre daha hizli büyüyor ancak Delta varyanti ciddi bir tehdit. 'Yesil Geçis', keyfi bir uygulama degildir, ekonomik faaliyetlerin açik tutulabilmesi için bir kosuldur. Huzur veren bir tedbirdir." ifadelerini kullanmisti.

Draghi, asi karsitlarina, "Asi olmayin demek, 'ölün' demek. Asi olmuyorsun, hastalaniyorsun ve ölüyorsun ya da baskasina bulastiriyorsun, baskasi ölüyor. 'Asi olmamak' demek, 'her seyin yeniden kapanmasi' demek." diye seslenmisti.

Kaynak: AA