Fransiz Siyasetinin Iddiali Isimlerinden Valerie Pecresse Cumhurbaskanligina Adayligini Açikladi

Fransiz siyasetinin önde gelen isimlerinden eski Cumhuriyetçiler (LR) Partisi üyesi Valeri Pecresse, cumhurbaskanligina aday olacagini duyurdu.

Sagci LR'den ayrildiktan sonra Özgür Olalim (SoyonLibres) adli partiyi kuran, baskent Paris'in de bulundugu Ile-de-France Bölge Konseyinin Baskani Pecresse, Le Figaro'ya verdigi mülakatta, "Fransiz onurunu tamir etmek için cumhurbaskanligi adayiyim." ifadesini kullandi.

Pecresse, Fransa'nin 10 yildir devam eden kötü seçimler, yarim önlemler ve kararsizliklardan ayrilmasi gerektigini kaydederek, ülkeyi yeniden rayina oturtmak istedigini bildirdi.

Sag adaylar arasinda yapilacak ön seçimden korkmadigini belirten Pecresse, sag ve merkez ittifakinin tek adaya ihtiyacinin oldugunu ifade etti.

Pecresse, Fransa'ya tüm giris mekanizmalarinin bozuk oldugunu kaydederek, ülkeye göçün durdurulmasi gerektigini savundu.

- Seçim Nisan 2022'de

Fransa'da gelecek yil düzenlenecek cumhurbaskani seçiminin ilk turu 10 Nisan'da yapilacak.

Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çogunlugu aglayamazsa en fazla oyu alan iki aday, 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarisacak. Bu turu önde tamamlayan aday cumhurbaskani seçilecek.

Ülkede bugüne kadar cumhurbaskanligi seçiminde resmi olarak adayligini açiklayan siyasetçiler asiri sagci Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen, asiri solcu Boyun Egmeyen Fransa Hareketi (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ve Fransa'nin Hauts-de-France Bölgesi Baskani ve eski Bakan Xavier Bertrand oldu.

Cumhurbaskani Emmanuel Macron ise ikinci dönem için adayligini henüz açiklamadi.

Kaynak: AA