EMA'dan Moderna Asisinin 12-17 Yas Grubuna Uygulanmasina Onay

Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), ABD’li ilaç sirketi Moderna’nin korona virüse (Covid-19) karsi gelistirdigi asinin 12-17 yas araligi için kullanimina onay verdi.

EMA'dan Moderna Asisinin 12-17 Yas Grubuna Uygulanmasina Onay
Dünya genelinde yeni tip korona virüs (Covid-19) salginina karsi asilamalar hiz kesmeden devam ederken, Avrupa Ilaç Ajansi’ndan (EMA) ABD’li ilaç sirketi Moderna’nin gelistirdigi Covid-19 asisinin 12-17 yas grubunda kullanilmasina onay geldi. EMA tarafindan yapilan yazili açiklamada, asinin söz konusu yas araligi için kullaniminin, 18 yas ve üzeri kisilerdeki gibi olacagi belirtilerek, asinin 4 hafta arayla 2 doz seklinde uygulanacagi ifade edildi.

EMA, asinin 12-17 yas grubunda kullaniminin 3 bin 732 çocugun dahil oldugu bir çalisma sonucunda onaylandigi kaydederek, yaygin yan etkilerin yetiskinlerde görülenlerle ayni oldugunu söyledi.

Çalisma sonucunda asinin, 12-17 yas grubunda da tipki 18 ve üzeri kisilerde oldugu gibi antikor ürettigini gösterdigi aktarildi. Asinin yan etkileri arasinda ise enjeksiyon yerinde agri ve sislik, yorgunluk, bas agrisi, kas ve eklem agrisi, lenf dügümlerinde genisleme, titreme, mide bulantisi, kusma ve atesin yer aldigi ifade edildi. Yan etkilerin hafif veya orta düzeyli olacagi ve birkaç gün içinde geçecegi bildirildi.

Moderna’nin asisi, Pfizer-BioNTech tarafindan gelistirilen COVID-19 asisinin ardindan AB’de onay verilen 2’nci asi olmustu. EMA, Pfizer-BioNTech asisinin 12-15 yas grubuna uygulanmasina da 28 Mayis’ta onay vermisti.
Kaynak: İHA