Havuz Sularindaki Mikroplar Ciddi Enfeksiyonlara Yol Açabiliyor

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Bengisu Ay: 'Havuz sularindaki mikroplar idrar yolu enfeksiyonlari, vajina enfeksiyonlari, ishal, deri enfeksiyonlari, dis kulak yolu, göz ve beyin iltihabina bile yol açabilir'

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Bengisu Ay, "Havuz sularindaki mikroplar idrar yolu enfeksiyonlari, vajina enfeksiyonlari, ishal, deri enfeksiyonlari, dis kulak yolu, göz ve beyin iltihabina bile yol açabilir." ifadesini kullandi.

Medipol'den yapilan açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Ay, tatilde havuza girecekler için uyarilarda bulundu.

Ay, havuz sularindaki mikroplarin idrar yolu enfeksiyonlari, vajina enfeksiyonlari, ishal, deri enfeksiyonlari, dis kulak yolu, göz ve beyin iltihabina dahi yol açabilecegini belirterek, "Yaz tatilinde ya da sonrasinda gözde yanma, idrar yaparken yanma, sik idrara gitme, kulakta sislik kizariklik, ishal, ates ve genital akinti gibi durumlarda mutlaka doktora basvurulmalidir." dedi.

Havuzlari temizlemek için kullanilan klora ragmen bazi dirençli mikroorganizmalarin insanlarda enfeksiyonlara zemin hazirladigini kaydeden Ay, duragan olmasi nedeniyle havuz sularinin bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalar için elverisli ortam olusturduguna dikkati çekti.

Ay, herhangi bir rahatsizligi olan hasta kisilerin kesinlikle havuza girmemesi gerektigine vurgu yaparak su degerlendirmeyi yapti:

"Suya girmeden önce ve çiktiktan sonra dus alinmalidir. Kadinlar tampon kullanacaksa mutlaka sudan çiktiktan sonra tampon degisimi yapmalidir. Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonlarindan korunmak için islak mayo ile kalmamali, mayo degisimi saglanmalidir. Klorlama ve su analizi yapildigindan emin olunmayan havuzlar tercih edilmemelidir. Klorlama gibi dezenfeksiyon yöntemleri ile mikroorganizmalar öldürülür. Ama dirençli olanlar üzerinde bir etki yapamaz. Bu enfeksiyonlardan korunmanin en güzel yolu ise deniz tercihi yapilmasidir. Deniz tercihi de mavi bayrakli plajlar olmalidir."???????

Kaynak: AA