ABD'deki Ürdün Krali 2. Abdullah'tan 'Orta Dogu Baris Sürecini Yeniden Baslatmanin Gerekliligi' Vurgusu

Ürdün Krali 2. Abdullah, Filistin ile Israil arasindaki baris sürecinin "iki devletli çözüm" temelinde yeniden baslatilmasinin gerekli oldugunu bildirdi.

Ürdün Kraliyet Divanindan yapilan yazili açiklamaya göre, Kral 2. Abdullah, Washington'daki temaslari çerçevesinde ABD Senatosundaki komitelerin üyeleriyle bir araya geldi.

Görüsmede iki ülke arasindaki iliskiler, ortakligi gelistirme ve farkli alanlarda is birligi olanaklarini artirma konulari ele alindi.

Bölgesel düzeydeki gelismelere iliskin olarak 2. Abdullah, 1967 sinirlarinda, baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz Filistin devletinin kurulmasi için Israil ile Filistin arasindaki baris sürecinin iki devletli çözüm temelinde yeniden baslatilmasi gerektigini ifade etti.

Ürdün Krali, daha sonra Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin yetkilileriyle de görüsme gerçeklestirdi.

Kral 2. Abdullah, görüsmede baris sürecinin yeniden baslatilmasi konusunda ilerleme kaydedilmemesi durumunda siddet olaylarinin yeniden baslayabilecegi uyarisinda bulundu.

Ürdün Krali, ayrica ABD'nin Birlesmis Milletler Filistinli Mültecilere Yardim Ajansina (UNRWA) yardimlari yeniden baslatma kararini övdü.

Israil ile Filistin arasindaki baris görüsmeleri, Israil'in, "1967 sinirlarini, zorunlu göçe maruz birakilan Filistinlilerin geri dönüs hakkini ve yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin insasina son vermeyi" kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmustu.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 7 Nisan'da Donald Trump döneminde askiya alinan Filistin yardimlarini yeniden baslatmayi planladiklarini duyurmustu.

Blinken, baslatilacak yardim paketine Gazze Seridi ve Bati Seria'nin kalkinmasi için 75 milyon dolar, ABD Uluslararasi Kalkinma Ajansinin (USAID) programlari için 10 milyon dolar ve UNRWA programlari için 150 milyon dolarlik desteklerin dahil oldugunu kaydetmisti.

Kaynak: AA