Macaristan Basbakani Orban'dan Hollanda Basbakani Rutte'ye 'Sömürgeci' Suçlamasi

Macaristan Basbakani Viktor Orban, ülkede 18 yasindan küçükleri es cinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik etmeyi" yasaklayan yasal düzenlemeyi elestiren Hollanda Basbakani Mark Rutte'ye, "sömürgeci" suçlamasinda bulundu.

Basbakan Orban, Macaristan devlet radyosu Kossuth Radio'daki haftalik konusmasinda, Macaristan'da kabul edilen yasa nedeniyle geçen hafta düzenlenen Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi'nde çok ciddi saldirilara maruz kaldigini ancak herkese gereken cevabi verdigini söyledi.

Söz konusu yasa nedeniyle Macaristan'in AB'den ayrilmasi gerektigi seklinde açiklama yapan Rutte'yi sömürgeci gibi davranmakla suçlayan Orban, "Mark Rutte, kendisinin Macarlardan ahlaki olarak daha üst bir seviyede oldugunu düsünüyor. Bu yüzden Macarlarin nasil yasamasi, düsünmesi ve çocuklarini büyütmesi gerektigi konusunda fikir beyan etme hakkini kendinde görüyor." diye konustu.

Orban, Bati Avrupa ülkelerinde sivil toplum kuruluslarinin, geleneksel aile modelinden farkli bir birlikte yasama biçimini okullarda tesvik edebildigini ama ülkesinin de arasinda bulundugu Avrupa'nin diger kisminin buna karsi çiktigini savundu.

Rutte, 24 Haziran'da yaptigi açiklamada, söz konusu yasanin, es cinselligi pedofili ile karistirdigini belirtip Macaristan'in yasayi geri çekmesi, aksi takdirde AB'den ayrilmasi gerektigini söylemisti.

- AB Komisyonu Baskani ve 13 AB ülkesi yasayi kinadi

Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Irlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Ispanya, Isveç ve Letonya'nin 22 Haziran'da imzaladigi ortak bildiride, söz konusu yasaya tepki gösterilmisti.

Macaristan'da çocuklari korumak adina kabul edilen yasanin, es cinsellere karsi ayrimcilik içerdigi ve fikir özgürlügünü ihlal ettigi savunulan bildiride, farkliliklari kabul etmenin ve esit tutmanin AB'nin temel degerleri oldugu ve bundan taviz verilemeyecegi kaydedilmisti.

Yasaya sert tepki gösteren AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de "Bu Macar yasasi utanç verici. Sadece cinsel yönelim temelinde ayrimcilik yapmakla kalmiyor, ayni zamanda AB'nin temel degerlerine de aykiri. Bu konuda taviz yok." degerlendirmesinde bulunmustu.

- Yasanin içerigi

Macaristan'da, 15 Haziran'da kabul edilen yasaya göre, okullarda 18 yas altindaki kisilere, es cinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik eden" herhangi bir içerigin gösterimi yasaklandi.

Yasaya göre, ayrica televizyon kanallari da bu tür içeriklere sahip film ve programlarin izlenmesini, 18 yasin üzerindeki kisilere önerebilecek.

Kaynak: AA