'Biz Variz'Da Kurban Eti Bagisi Kabul Edilecek

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in çagrisiyla baslayan “Biz Variz” kampanyasi Kurban Bayrami’nda da sürecek. Büyüksehir, Kurban Bayrami’nda 65 yas üstü dar gelirli vatandaslara kavurma ve kuzu kemik suyu dagitacak. Izmirlilerin bagisladigi kurban etlerini de ihtiyaç sahibi vatandaslara ulastiracak. Izmirlilerin saglikli bir Kurban Bayrami geçirmesi amaciyla çalismalarini sürdüren belediye ise sekiz büyükbas mobil kurban kesim ünitesi, bir küçükbas mobil kurban kesim ünitesi ve 11 kesim çadiri kurdu.

'Biz Variz'Da Kurban Eti Bagisi Kabul Edilecek
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in çagrisiyla baslayan “Biz Variz” kampanyasi Kurban Bayrami’ni da içine alacak sekilde genisletildi. Izmir Büyüksehir Belediyesi, Kurban Bayrami’nda 65 yas üstü dar gelirli vatandaslara 3 bin 500’er kutu kavurma ve kuzu kemik suyu dagitacak ve bagislanan kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine ulastiracak. Etler, küçük üreticiyi desteklemek için daha önce canli hayvan ve yem destegi verilen Izmirli çiftçilerin ortak oldugu kooperatiflerden alindi ve 226 küçükbas hayvanin eti kavurmaya dönüstürülecek.

Bagislar ihtiyaç sahiplerine ulastirilacak

Izmir Büyüksehir Belediyesi, mezbahalarina ve mobil kurban kesim noktalarina getirilen kurbanlik canli hayvanlarin etlerini bagis olarak kabul edecek ve ihtiyaç sahiplerine dagitilmak üzere asevinde yemek ve kavurma olarak degerlendirilecek. Kampanyaya destek olmak isteyen vatandaslarin bagislamak istedikleri kurbanlarini Izmir Büyüksehir Belediyesi mezbahalarina ya da mobil kesim noktalarina götürüp kesim islemini yapmasi yeterli olacak. Vatandaslara, kesim isleminden sonra kurban etlerini Büyüksehir’nin asevine bagislayabilecek. Bagislanan etlerin sevkiyati belediyeye ait soguk hava sistemli araçlarla saglanacak.

Mobil kurban kesim üniteleri kuruldu

Büyüksehir, halkin hijyenik ortamda kesim yapabilmesi için sekiz büyükbas mobil kurban kesim ünitesi, bir küçükbas mobil kurban kesim ünitesi ve 11 kesim çadiri kurdu. Iki büyükbas bir küçükbas kurban kesim ünitesi Bornova Isikkent Kurban Pazari’nda, iki büyükbas kurban kesim ünitesi Konak’ta Kocakapi Mahallesi Yesildere semtindeki bos arsalarda, iki büyükbas kurban kesim ünitesi Bayrakli Dogançay Mezarliginin yaninda ve iki büyükbas kurban kesim ünitesi ise Gaziemir Sarniç’ta kesim hizmeti verecek. 11 kesim çadiri ise ilçe kurban hizmetlerine devredilecek.

Büyüksehir’in mezbahalari da hizmet verecek

Büyüksehir tarafindan isletilen Aliaga, Bergama, Kiraz, Ödemis ve Urla mezbahalarinda egitimli kasaplar tarafindan kurban kesimi yapilacak. Büyüksehir’in kendi kesim yapacagi konteynerler 3 metre genisliginde, 13 metre uzunlugunda ve 6 metre yüksekliginde. Içinde vinç, monoray, su deposu, gövde ayirma testeresi ve kesim makasi bulunuyor. Ayrica büyükbas kesimini monoray üzerinde mezbaha standartlarinda yapilabilen ünitelerde günlük 100 büyükbas hayvan kesimi yapilabilecek. Kesim için konteynere giren hayvan en fazla 7 parça halinde gida posetleri içerisinde vatandaslara teslim edilecek.

Saglik öncelik

Izmir genelindeki 11 metropol ilçede Izmir Büyüksehir Belediyesi, arife ve bayramin 3. günü dahil kesim sirasinda kaçan hayvanlarin yakalanmasi için ekipler hazir bulunduruyor. Ekiplere 293 35 61 ve 64 numarali telefonlardan erisilebilecek. Izmir Büyüksehir Belediyesi, Hasere Mücadele ekipleri tarafindan baslatilan ilaçlama ve dezenfeksiyon çalismalarina, hem kurban satis yerlerinde hem kurban kesim yerlerinde bayram süresince ve sonrasinda devam edecek. Hayvan satis alanlarinda çadir içlerindeki ve toplama alanlarindaki hayvan diskilarina karasinek üremesini önlemek amaciyla larvasit uygulamasi, toplama alanlarindaki diskilarin üzerine toz kireç uygulamasi yapiliyor. Ayrica ergin karasinek mücadelesi için alan genelinde sirt ULV cihazi ile insektisit uygulamasi düzenli olarak yapiliyor. Kurban satis alanlarinda hayvan diskilarinin belli bir alanda toplanmasi ve günlük olarak uzaklastirilmasi isi ilçe belediyelerinin sorumlulugunda devam ediyor.

204 TL cezasi var

Cadde, sokak, apartman araligi, park, otopark, yol ve otoyol kenarlari, spor ve çocuk oyun alanlari gibi yerlerde kesinlikle kurban kesimi yapilmayacak. Belirlenen yerler disinda kurban kesen veya kesilen kurban atiklarini sokaga ve kamuya ait alanlara birakanlara, Kabahatler Kanunu’nun 41/3. maddesi geregi islem yapilacak ve belediye zabita görevlileri tarafindan 204 TL para cezasi uygulanacak. Izmir Büyüksehir Belediye Zabita Daire Baskanligi ekipleri, kent genelinde uygunsuz kurban kesimlerini önlemek için denetimlerini sürdürecek.

Kesim ücretleri belli oldu

Izmir Büyüksehir Belediyesine ait mezbahalarda ve mobil kurban kesim ünitelerinde büyükbas kurbani görevli kasaba kestirmek isteyenlerden bayramin birinci günü 400 TL, ikinci ve diger günlerde ise yigilmalari engellemek için indirimli olarak 250 TL, küçükbas hayvanlar için ise bayramin birinci günü 135 TL, diger günler 85 TL olarak belirlendi. Kurban kesim sirasi alma islemi ilçe mezbahalarimizda 5 Temmuz’da basladi.

Kaynak: İHA