Libya'dan Irini Harekati Komutani Amiral Fabio Agostini'ye Vize Yok

Libya'nin, Avrupa Birligi'nin (AB) Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için hayata geçirdigi Irini Harekati'nin Komutani Amiral Fabio Agostini ve bazi yetkililerine vize vermedigi ortaya çikti.

Italyan Avvenire gazetesinin haberinde, Amiral Agostini'nin halka açik bir toplantida, "Paskalya öncesinden bu yana Libya'ya gitmeye çalisiyorum ancak hangi nedenden bilmiyorum, Libya makamlari henüz vize vermedi." dedigi aktarildi.

Haberde, Agostini'nin, Avrupa'nin Libya deniz güçleri üzerinde herhangi bir kontrolü olmadigini da teyit ettigi ifade edildi.

Agostini'nin vize alamadigi için Libya'ya yapmayi planladigi ziyareti bir süredir ertelemek durumunda kaldigi belirtildi.

- Irini Harekati

Irini Harekati, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birligi (AB) tarafindan Akdeniz'de baslatilan tartismali bir operasyon olma özelligi tasiyor.

2292 Nolu BMGK kararinda mesru hükümet olarak yer alan Milli Mutabakat Hükümeti ile istisare ve izin zorunlu kilinmis olmasina ragmen baslatilan Irini Harekati, tarafli bir operasyon olarak tepki çekiyor.

AB, Akdeniz'de Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için 2020'de hayata geçirdigi tartismali Irini Operasyonu'nun yetki süresini, 26 Mart’ta aldigi kararla, 31 Mart 2023'e kadar uzatmisti.

Kaynak: AA