Van, Hakkari, Bitlis Ve Mus'ta 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri

Van, Hakkari, Bitlis ve Mus'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla etkinlikler düzenlendi.

Van'da Hal Kavsagi'nda bir araya gelen vatandaslar, ellerinde Türk bayraklari ve mesalelerle Cumhuriyet Caddesi'nden Besyol Meydani'na kadar yürüdü.

Burada saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan programda sehitler için dualar edildi, Kuran-i Kerim okundu.

15 Temmuz darbe girisimi sirasinda sehit olanlarin görsellerinin paylasildigi sinevizyon gösterimi yapildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 15 Temmuz'la ilgili konusmasinin dinletildigi programda konusan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, hain darbe girisimini asla unutmayacaklarini belirtti.

Milletin iradesine el koymak isteyenlerin amacina ulasamadigini hatirlatan Bilmez, milletin tüm dünyaya elinde sanli bayragiyla demokrasiye sahip çiktigini gösterdigini ifade etti.

AK Parti Van Milletvekili Irfan Kartal da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in kararli durusu sayesinde hain darbe girisiminin bertaraf edildigini söyledi.

Milletin hainler karsisinda dimdik durdugunu animsatan Kartal, sanli zafer sayesinde hainlerin heveslerinin kursaklarinda kaldigini aktardi.

Tiyatro, müzik dinletisi ve semazen gösterileriyle devam eden programin ardindan camilerde sela okundu.

- Bitlis

Bitlis'te 15 Temmuz 2016'daki darbe girisiminin yil dönümü dolayisiyla program düzenlendi.

Cumhuriyet Meydani'nda düzenlenen program, saygi durusunda bulunulmasi, Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Kur'an-i Kerim tilaveti ve ilahilerin söylemesinin ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in konusmasi izletildi.

Programda konusan Bitlis Valisi Oktay Çagatay, hain darbe girisimini kinadi.

Bugün tüm Türkiye'de coskuyla, gururla söylenen ve bestesi millete ait olan özgürlük türkülerinin 15 Temmuz gecesinde silinmemek üzere tarihe altin harflerle yazildigini belirten Çagatay, "Artik 15 Temmuz bir destandir, yeni bir dirilis tarihidir, yeni bir kiyam tarihidir. Artik bundan sonra bu millete hiç kimse ders veremeyecektir." ifadelerini kullandi.

Belediye Baskani Nesrullah Tanglay da "15 Temmuz kesinlikle Türkiye'nin isgal edilmesiydi. Yani 15 Temmuz gecesi Türkiye isgal edilmek için planlanmisti ama hamdolsun bu milletin onurlu durusu, imanli durusu o günkü isgali bertaraf etti." dedi.

Etkinligin ardindan ellerinde Türk bayragi ve mesalelerle yürüyüse geçen kalabalik hain darbe girisimini kinadi.

Programa, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Nail Ilbey, Emniyet Müdürü Celal Özcan, Cumhuriyet Bassavcisi Ali Ihsan Akdogan, AK Parti Il Baskani Engin Günceoglu, vali yardimcilari, kurum amirleri, sivil toplum kurulusu temsilcileri, vatandaslar katildi.

- Hakkari

Hakkari'de de Valilik binasi önünde saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan programda sela ve Kur'an-i Kerim okundu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 15 Temmuz'la ilgili konusmasinin dinletildigi programda, darbe girisimine iliskin sinevizyon gösterimi sunuldu.

Vali ve Belediye Baskan Vekili Idris Akbiyik, programda yaptigi konusmada, 15 Temmuz 2016'da milli irade, demokrasi, hukuk devleti ve halkin birliginin hedef alindigini söyledi.

Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) mensuplari tarafindan devletin uçaklari, tanklari ve silahlari ile milletin vatansiz, bayraksiz, devletsiz birakma niyetiyle hain bir girisimde bulunuldugunu belirten Akbiyik, sunlari kaydetti:

"Yapilan bu hain girisim, milletin iradesi ve tüm kurumlariyla devletin kararliligi karsisinda basarisiz olmustur. O gece, aziz milletimiz kendi silahini yine kendi milletine dogrultan ihanet içerisindeki bu hainlere karsi gögsünü siper ederek, tanklarin önüne çikarak, ardinda sanli tarihine yakisir yeni kahramanlik destanlari yazdirmak suretiyle onurlu bir direnis göstermistir. Milletimiz, bin yil önce Malazgirt'te 'vatan' diye kabul ettigi bu cografyayi sadece yasam alani olarak görmedigini özellikle istikbali olarak gördügünü tüm dünyaya bir kez daha göstermistir."

Programa, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutani Tümgeneral Muammer Alper, Cumhuriyet Bassavcisi Bayram Örenci, vali yardimcilari, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Ahmet Kavukçu, Il Emniyet Müdürü Salavat Mete Pinar, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslari temsilcileri ile vatandaslar katildi.

Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde de düzenlenen etkinliklerle 15 Temmuz'da sehit düsenler için dualar edildi, Kuran-i Kerim okundu.

Hain darbe girisiminin kinandigi ilçelerde çesitli etkinlikler gerçeklestirildi.

- Mus

Mus'ta da Belediye Meydani'nda düzenlenen programda saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 15 Temmuz ile ilgili konusmasinin izlendigi meydanda, farkli alanlarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Vali Ilker Gündüzöz, programda yaptigi konusmada, vatandaslarin birlik ve beraberlik içerisinde hainlere karsi meydanlarda toplandigini ifade etti.

Gündüzöz, "Bu memleketin zor zamanlarda her zaman milletin ferasetiyle bir araya gelip zoru kolay kilma gibi bir özelligi var. Bu dünyada baska bir millette yok. Onun için topu tüfegi olmadigi, en fakir oldugu günde bile su sanli bayragi, bu millet yere indirmemistir, ezanlari bu gök kubbede susturmamistir." diye konustu.

Program kentteki tüm camilerde sela okunmasiyla sona erdi.

Kaynak: AA