CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'ndan Suriye Ve Suriyelilere Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Suriyeli kardeslerimizi huzur içinde kendi ülkelerine gönderecegiz. Allah'in izniyle iktidar oldugumuzda Suriye konusunu, Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da iki yil içinde çözecegim. Kararliyim ve biz bunu yapacagiz' 'Ben Avrupa Birligine gittigimde bana Suriyeli mültecilerden sikayet ettiler. Nasil çözülecek diye bana sordular, dedim ki, elinizi cebinize atacaksiniz, Suriyelilerin yolunu, okulunu, hastanesini, kresini, her seyini, hepsini yapacaksiniz arkasindan Suriyelileri biz kendi ülkelerine gönderecegiz'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Suriyeli kardeslerimizi huzur içinde kendi ülkelerine gönderecegiz. Allah'in izniyle iktidar oldugumuzda Suriye konusunu, Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da iki yil içinde çözecegim. Kararliyim ve biz bunu yapacagiz." dedi.

Kiliçdaroglu, Suriye konusuna ve Suriyelilere iliskin Twitter hesabindan "Iktidarimizda Suriyeli misafirlerimizle helallesip iki yilda memleketlerine ugurlayacagiz. Bu iktidarimizin en önemli bes önceliginden biridir. Plan ve programlarimiz hazir. Bu video da bunun taahhüdü olarak burada dursun istedim." ifadeleriyle görüntülü açiklama paylasti.

Açiklamasinda, resmi rakamlara göre Türkiye'de 3 milyon 600 bin Suriyelinin bulundugunu belirten Kiliçdaroglu, Suriye'ye komsu illerde yogunlugun görüldügünü, bazi illerde Türk vatandaslarindan fazla Suriyeli vatandaslarin bulundugunu söyledi.

Geçinemeyen, issiz kalan insanlarin Suriyelilerden sikayet ettigini savunan Kiliçdaroglu, ilerleyen süreçte çok daha ciddi açmazlarla karsilasilabilecegini öne sürdü.

- "Çözme güçleri yok"

Bu sorunun çözülmek zorunda oldugunu aktaran Kiliçdaroglu, "Bunlar çözemediler, çözme güçleri de yok, kapasiteleri de yok ama biz çözecegiz. Insani boyutuyla ele alacagiz sorunu ve çözecegiz." diye konustu.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "Sanliurfa'da bir sabahçi kahvesine gitmistim, orada issiz insanlarin gelip nasil is bulduklarini görmek istemistim. Sabahçi kahvesinde insanlar oturuyor, bir kamyon veya kamyonet geliyor, birisi iniyor asagiya '15-20 isçi' diyor ve insanlar binip gidiyorlar. Yasli bir adama 'Sen niçin gitmedin?' diye sordugumda, 'Benim ailem kalabalik, 120 lira günlük olabilirse ben ancak gidebiliyorum çalismaya. Suriyeliler geldi, çok daha ucuza çalisiyorlar, 50-60 liraya gidiyorlar, saat de yok dolayisiyla ben 50-60 lirayla ailemi geçindiremiyorum.' dedi. Bu, bir sabahçi kahvesinde bana söylenen." ifadelerini kullandi.

Istanbul, Izmir, Kayseri, Hatay, Kilis ve Gaziantep'te de buna benzer olaylarin ve manzaralarin görülecegini ileri süren Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Bu sorunu çözmemiz lazim. Öncelikle Suriye'yle iliskilerimizi düzeltecegiz, büyükelçilikleri açacagiz. Ben Avrupa Birligine gittigimde bana Suriyeli mültecilerden sikayet ettiler. Onlara sunu söyledim, 'Neden sikayet ediyorsunuz? Mülteciler geldi diye mi? Peki Suriye'de kan gövdeyi götürürken sesiniz çikmiyordu. Mülteciler Türkiye'ye gelirken sesiniz çikmiyordu, ne zaman sizin kapiya dayandilar bagirmaya basladiniz.' Peki nasil çözülecek diye bana sordular, dedim ki 'Elinizi cebinize atacaksiniz, Suriyelilerin yolunu, okulunu, hastanesini, kresini, her seyini, hepsini yapacaksiniz arkasindan Suriyelileri biz kendi ülkelerine gönderecegiz.'

Irkçilik yapmiyoruz, bir daha söylüyorum, Suriyeliler bizim akrabalarimiz ama onlar dogduklari topraklarda mutlu olurlar. Dolayisiyla Suriyeli kardeslerimizi huzur içinde kendi ülkelerine gönderecegiz. Allah'in izniyle iktidar oldugumuzda Suriye konusunu, Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da iki yil içinde çözecegim. Kararliyim ve biz bunu yapacagiz."
Kaynak: AA