'BM'nin Allouk Su Istasyonu Konusunda Yaptigi Açiklamalar Eksik Ve Yaniltici Bilgiler Içermektedir'

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, “BM’nin Sam’da Mukim Koordinatörü ve Insani Koordinatörü, BM Suriye Krizi Bölgesel Insani Koordinatörü ve UNICEF’in Ortadogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü tarafindan yayinlanan 15 Temmuz 2021 tarihli ortak açiklama, maddi hatalar ile eksik ve yaniltici bilgiler içermektedir” dedi.

'BM'nin Allouk Su Istasyonu Konusunda Yaptigi Açiklamalar Eksik Ve Yaniltici Bilgiler Içermektedir'
Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Allouk Su Istasyonu Konusunda yapilan 15 Temmuz 2021 tarihli ortak açiklama hakkindaki soruya, “Ülkemiz Suriye’deki insani duruma dair Birlesmis Milletler (BM) ile düzenli temas içerisindedir.

Buna ragmen, BM’nin Sam’da Mukim Koordinatörü ve Insani Koordinatörü, BM Suriye Krizi Bölgesel Insani Koordinatörü ve UNICEF’in Ortadogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü tarafindan yayinlanan 15 Temmuz 2021 tarihli ortak açiklama maddi hatalar ile eksik ve yaniltici bilgiler içermektedir” cevabini verdi.

Sözcü Bilgiç, “Allouk Su Istasyonu, Rasulayn yakinlarinda Suriye muhalefetinin kontrolü altinda bir bölgede yer almakta ve elektrik enerjisiyle çalismaktadir. Sözkonusu istasyonun yanisira Rasulayn ve Tel Abyad bölgesinin tek elektrik kaynagi ise güneydedir.

Terör örgütü PKK/PYD ve rejim, Allouk Su Istasyonu ve bölgeye gelen elektrigi kasitli olarak engellemektedir. Sözkonusu elektrik kesintileri Istasyondan su tedarikini imkansiz kilmakta ve bölgedeki insani kosullarini zorlastirmaktadir.

Rasulayn ve Tel Abyad bölgesinde 18 Nisan 2021, Allouk Su Istasyonunda ise 26 Haziran 2021 tarihinden beri bu nedenle elektrik enerjisi mevcut degildir. Keza, rejim, El Bab bölgesine içme ve tarim amaçli su tedarikini keyfi sekilde engellemeye devam etmektedir.

Ortak açiklamanin imzacilari Suriye’deki insani sorunlara seçici yaklasmakta ve COVID-19 pandemisi esnasinda muhalefetin kontrolü altinda yasayan yüzbinlerce sivilin elektrik ve sudan kasitli sekilde mahrum birakilmasinin neden oldugu vahim sonuçlari göz ardi etmektedirler.

Suriye’deki insani sorunlarin ilkeli, tarafsiz ve bagimsiz sekilde ele alinmasinin geregini bölgedeki BM temsilcilerine hatirlatiriz” ifadelerini kullandi.

(Musa Erdogan/IHA)
Kaynak: İHA