Viyana'da Tadilati Tamamlanan Yunus Emre Çesmesi Yeniden Hizmete Açildi

Avusturya'nin baskenti Viyana'nin 18. bölgesinde yer alan Türkenschanzpark'taki Yunus Emre Çesmesi, tadilat çalismasinin ardindan törenle yeniden hizmete açildi.

Törene, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Viyana 18. Bölge Belediye Baskani Silvia Nossek, Türkiye'nin Viyana Baskonsolosu Asip Kaya ve davetliler katildi.

Büyükelçi Ceyhun, 1991’de Türkiye tarafindan yapilan Yunus Emre Çesmesi'nin iki ülke arasindaki dostlugun önemli sembollerinden oldugunu söyledi.

Bu sembolün gelecek nesillere tasinmasi ve korunmasinin önemine isaret eden Ceyhun, tadilata katki saglayan Viyana Belediyesi, Vakifbank ve Ramsey Holding'e tesekkür etti.

Ceyhun, iki ülke arasindaki diplomatik iliskilerin 15. yüzyilda basladigini, o günden bugüne inisli çikisli bir seyir izledigini, özellikle 1791'de imzalanan baris anlasmasiyla sürecin farkli bir yöne evrildigini anlatti.

1. Dünya Savasi'nda Avusturya ve Osmanli Imparatorlugu'nun müttefik olduklarini hatirlatan Ceyhun, 1964’te imzalanan Isgücü Anlasmasi ile bu ülkeye yerlesen çok sayida Türk vatandasinin Avusturya'nin kalkinmasina ciddi katki sagladigini kaydetti.

- Yunus Emre Çesmesi, dostluk ve is birliginin sembolü

Ceyhun, burada yasayan Türk toplumunun iki ülke arasindaki is birligi ve dostluk açisindan önemli bir köprü görevi üstlendigine isaret ederek, "Su an önünde durdugumuz bu çesme de tam olarak bu dostluk ve is birligini sembolize ediyor." dedi.

Yunus Emre'nin, baris ve hümanizmi eserlerinde vurgulayan önemli bir Türk sairi olduguna dikkati çeken Ceyhun, "Ikinci Viyana Kusatmasi'nin yasandigi Türkenschanzpark'ta bu sairin adi verilerek insa edilen bu çesme, bizlere hem çok geride kalmis bir zamani hem de bu süreçteki ilerlemeyi hatirlatmali. Yani iki ülke arasindaki iliskilerde hedeflenen savastan barisa, düsmanliktan dostluga dönüsen ilerlemeyi." degerlendirmesinde bulundu.

Viyana 18. Bölge Belediye Baskani Silvia Nossek, Yunus Emre Çesmesi'nin iki ülke arasindaki dostlugu sembolize ettigini, bu tür önemli sembollerin zaman zaman tadilattan geçmesi gerektigini vurguladi.

Çesmenin kubbesinde yer alan Alem'in zarar gördügünü ancak yenisinin nasil yapilacagi hususunda yardima ihtiyaç duyduklarini aktaran Nossek, bu konuda Vakifbank ve Ramsey'in kendilerine yardimci oldugunu, böylelikle tadilat sürecinin basariyla tamamlandigini kaydetti.

Kaynak: AA