TBMM Baskani Sentop, 'Ben Ömer' Belgeselinin Özel Gösteriminde Konustu Açiklamasi

'Ömer Halisdemir, siyasi bir hesaplasmada hayatini kaybetmis bir kurban degildir. Memlekete ve millete kurulmus bir tuzagi bosa çikarmak için hayatini ortaya koymus, hain bir tesebbüsün basarisiz kilinmasinda büyük rol oynamis iftihar edilecek bir sehittir' 'Iste bu yüzden Ömer Halisdemir basta olmak üzere 15 Temmuz sehitlerini anmak üzere söylenecek sözler, o hain darbe girisiminin niteligini ortaya koyan tespitler, siyaset degildir. Sunu da her zaman hatirda tutmaliyiz; sehitlerin üzerine siyaset degil, ancak gelecek insa edilir'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Ömer Halisdemir, siyasi bir hesaplasmada hayatini kaybetmis bir kurban degildir. Memlekete ve millete kurulmus bir tuzagi bosa çikarmak için hayatini ortaya koymus, hain bir tesebbüsün basarisiz kilinmasinda büyük rol oynamis iftihar edilecek bir sehittir.” dedi.

Istanbul Valiliginin destegiyle hazirlanan, 15 Temmuz sehitlerinden Astsubay Ömer Halisdemir’in hayatinin anlatildigi 53. Uluslararasi Antalya Film Festivali'nde "En Iyi Belgesel" seçilen “Ben Ömer” belgeselinin özel gösterimi Atlas Sinemasi’nda yapildi.

TBMM Baskani Sentop, gösterim öncesi yaptigi konusmasina, milletin hafizasina kahramanligiyla naksolan sehit Ömer Halisdemir’i ve o gece iman aydinliginin zulmün karanligina galip çikmasi için sehadete yükselen bütün vatan evlatlarini rahmet, minnet ve sükranla anarak basladi.

Türkiye’ye yönelik suikastlerin en tehlikelilerinden birisi olan 15 Temmuz Darbe Girisimi’nin 5’inci yil dönümünde bu belgeselin direnisin yogun yasandigi Istanbul’da gösterime girmesinin çok kiymetli ve manidar oldugunu ifade eden Sentop, sözlerine söyle devam etti:

“Bundan 5 yil evvel 15 Temmuz gecesi baslayan ve ertesi gün öglene kadar devam eden darbe girisimini hep birlikte yasadik. O sicak gecede, millete ait teçhizatla sokaga çikan hainlerin büyük suikastine ve o suikaste karsi vatani koruyan asil milletimizin cesaretine hep birlikte sahit olduk. Türkiye’nin ve milletimizin gelecegini gasbetmek isteyenlere direnen 251 vatan evladinin sehadete eristigini, 2 bini askin kardesimizin gazi oldugunu hep birlikte gördük. Bugün burada gösterime giren belgesel, o geceye dair sahitliklerin önemli ve kiymetli bir parçasidir.

15 Temmuz darbe girisimi ne kadar alçaksa, o darbeyi durdurmak için harekete geçen milli suur ve direnis de en az o kadar yüce ve örnek teskil edecek düzeyde parlaktir. O gece yasanan ihaneti ibretle, o ihaneti bosa çikaran cesareti giptayla anmak, sehitlerimize ve gazilerimize sükranlarimizi sunmak vatanperverligin sartlarindan birisidir.”

Milletin Ömer Halisdemir’i çok sevdigini, bir kahraman olarak zihnine ve gönlüne naksettigini dile getiren Sentop, “Bu öyle bir benimseyistir ki, bugün Türkiye’nin birçok ilinde, ilçesinde, beldesinde hiç ummadiginiz bir anda ve yerde karsiniza onun bir resmi çikabilmektedir. Adini ondan alan çocuklar vardir ve bu milletin teveccühünü, muhabbetini gösteren büyük bir mazhariyettir. Bu benimseyisin ve muhabbetin bir sebebi, süphesiz ki Sehit Ömer Halisdemir’in o gece gösterdigi cesaret ve serdengeçtiliktir. Fakat bir diger önemli sebep de milletimizin o gece benzer bir tavri takinmaya hazir olarak meydanlara çikarak, ihanete geçit vermemesidir. Milletimiz Ömer Halisdemir’de kendisinde var olan vatan için her türlü fedakarliga hazir olma halini görmüstür." diye konustu.

Ömer Halisdemir’in o gece, Türkiye’nin bütün sehirlerinde meydanlari, yollari coskuyla ve karsi durulmasi imkansiz bir insan seli olarak dolduran milyonlar gibi bu memleketin asil sahibinin kim oldugunu, o serefli üniformayi giymeyi asil kimin hak ettigini gösteren o tarihi ana vurulmus bir mühür oldugunu ifade eden Sentop, “Ve o gece Ömer Halisdemir’in yere yiktigi sadece iktidar hirsi ugruna ruhunu düsmana satmis bir is birlikçi degil, ayni zamanda Türkiye’ye ve aziz milletimize karsi kurulmus tuzaklardir.

Esas itibariyla Ömer Halisdemir’de milletimizin gördügü, yüzlerce yillik bir fedakarlik ve kahramanlik geleneginin tezahürüdür.” dedi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, konusmasina söyle devam etti:

"Ömer Halisdemir, siyasi bir hesaplasmada hayatini kaybetmis bir kurban degildir. Memlekete ve millete kurulmus bir tuzagi bosa çikarmak için hayatini ortaya koymus, hain bir tesebbüsün basarisiz kilinmasinda büyük rol oynamis iftihar edilecek bir sehittir. Iste bu yüzden Ömer Halisdemir basta olmak üzere 15 Temmuz sehitlerini anmak üzere söylenecek sözler, o hain darbe girisiminin niteligini ortaya koyan tespitler, siyaset degildir. Sunu da her zaman hatirda tutmaliyiz; sehitlerin üzerine siyaset degil, ancak gelecek insa edilir."

Sentop, 15 Temmuz darbe girisiminin, bu milletin tarihinde tesadüf ettigi en hain yikim çabalarindan birisi olgunu vurgulayarak, "Bu ihanet hareketine karsi milletimizin verdigi karsilik ise, asaletine yakisir bir kahramanlik örnegidir. Bunlar tarihi hakikatlerdir. Bu hakikatleri tahrif etmeye, o gece sergilenen ihaneti hafif göstermeye ve milletimizin direnisini küçümsemeye çalisanlar, ya gafillerdir ya da memleketimizin ve milletimizin düsmanlaridirlar. 15 Temmuz gecesi milletimiz, sonunu düsünme geregi duymadan ve mesru Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in davetiyle sokaklara çikmis, gelecegini gasbetmek isteyenleri ait olduklari utanç çukuruna gömmüstür." dedi.

- "Üzerimize bir karanlik düsse o yildizlar bize isik olur"

Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da Istanbul’un simgelerinden tarihi Atlas Sinemasi’nin açildigi günden bugüne birçok özel gösterime, galalara ev sahipligi yaptigini ancak bu aksam, bu salonun duygusunun bambaska oldugunu dile getirdi.

Bu aksam, milletin yüregini en derinden yakan ortak bir acinin, daha önce hiç görülmemis haliyle bu perdeye yansiyacagini ifade eden Yerlikaya, “Birazdan izleyecegimiz belgesel filmle bir büyük kahramani Özel Kuvvetler Komutanligi’nda görevli Ömer Halisdemir'i, Ömer'imizi yasatacagiz. Sehitlerimizin hepsi bizler için alacakaranligi aydinlik kilan birer yildizdir ve ne zaman millet olarak dara düssek, üzerimize bir karanlik düsse o yildizlar bize isik olur.” dedi.

15 Temmuz’un, dünyada emsali görülmemis bir darbe girisimine sahne oldugunu anlatan Yerlikaya, “O gece halkimizin üzerine de acimasizca ates açildi. Gazi Meclis'imiz isgal dönemlerinde bile ugramadigi bir saldiriyi o karanlik gecede yasadi. Ama o gece Cumhurbaskanimizin büyük feraseti ve dik durusu ile halkimiza yaptigi milli iradeye sahip çikma çagrisiyla yüzbinlerce cesur yüregimizi sokaklara çikti.” diye konustu.

Konusmalarin ardindan dijital art gösterisi sunuldu. Belgeselin gösterimine sehit Halisdemir’in kardesi Savas Halisdemir, emekli Korgeneral Zekai Aksakalli, sanat, spor ve akademi camiasindan davetliler de katildi.
Kaynak: AA