TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Millet Iradesine Dogrudan Kast Eden Bir Hamle Yapma Imkani Türkiye'de Kalmamistir'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Bugüne kadar yasadigimiz bir anlayisla millet iradesine dogrudan kast eden bir hamle yapma imkani Türkiye’de kalmamistir, buna millet müsaade etmez. Millet bu isin esas sahibi oldugunu artik göstermistir” dedi.

TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Millet Iradesine Dogrudan Kast Eden Bir Hamle Yapma Imkani Türkiye'de Kalmamistir'
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, 15 Temmuz sehidi Ömer Halisdemir’i anlatan ‘Ben Ömer’ isimli belgeselin Atlas Sinemasindaki galasinin ardindan Galata Köprüsü üzerindeki, ’Vatan Bizim 15 Temmuz’ isimli serginin açilisina katildi.

Açilisa TBMM Baskani Sentop’un yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz ve vatandaslar katildi.

Açilisin ardindan Sentop, köprü üzerindeki sergiyi gezdi.

“Darbeleri Türkiye’yi uzaktan kumandayla yönetilebilir halde tutmak amaciyla yapiliyor”

Vatan bizim 15 Temmuz sergisinin açilisinda konusan TBMM Baskani Mustafa Sentop, “15 Temmuz Türkiye’ye yönelik bir isgal tesebbüsüydü, bir saldiriydi. Ben bütün askeri darbe ve müdahalelerin sadece Türkiye’de degil bütün dünyada uluslararasi saldiri oldugu kanaatindeyim. Türkiye’de 27 Mayis 1960’la beraber baslayan arkasindan 12 Mart’ta daha sonra 12 Eylül’de daha sonra basarili olmayanlar, 28 Subatlar, 27 Nisan’da muhtira bizim demokrasi tarihimize baktigimizda bir takim müdahaleler tarihi olarak müsahede ediyoruz. Türkiye çok zorluklar yasadi, çok acilar gördü. Ama bunlarin hepsi bu müdahalelerin Türkiye’de millet ve devlet bütünlesmesini saglayan unsurlari ortadan kaldirmak, koparmak ve Türkiye’yi uzaktan kumandayla yönetilebilir halde tutmak amaciyla yapildigini söyleyebiliriz” dedi.



“15 Temmuz, darbe organize eden devletlere ve istihbarat örgütlerine ders olacak sekilde bir dönüm noktasi teskil etti”

“Daha önceki müdahalelere karsi milletimizin kendi içinde büyük reaksiyon buldugunu, kalben vuzuh ettigini görüyoruz. Yavas yavas zamanla kalben oldugu gibi sözüyle buna karsi çikmaya çalistigini görüyoruz” diyerek konusmasini sürdüren Baskan Sentop, “27 Nisan’daki farkli bir seydi, ama Cumhurbaskanimiz liderliginde o zaman cevap verildi.

Buradaki maksat halkin iradesiyle, milletin iradesiyle yönetimler belirlenir, iktidarlar belirlenir. Halkin iradesi disinda gücünü halktan almayan bir sekilde Türkiye’yi yönetebilmek, iktidar olabilmek mümkün degildir. Bu anlayis bizim vesayet anlayisi dedigimiz bu anlayis zaman içerisinde Türkiye’de degisti. Daha önemli husus milletimizin bilinçlenmesi, milletimizin devletine sahip çikmasi, bunu çok basit bir sekilde ifade ediyoruz. Anayasada bazi kanunlarda kast edilen bu degildir ama konuyu anlatabilmek için bir kolaylik sagliyor bize, devletin milleti diye bir ifade vardir. Bu dogru degildir, devletin milleti olmaz, milletin devleti olur. Çünkü millet ezelden ebede devam eden bir varlik. Binlerce yil öncesine kadar milletimizin tarihini götürebiliriz. Zaman zaman farkli cografyalarda, farkli devletler de kurmusuz ama millet ayni. Dolayisiyla Türkiye’de problem buydu. Devletin milleti diye bakiliyordu. Cumhurbaskanimizin liderliginde baslayan süreç millet ve devlet arasindaki köprüleri ve baglari artirdi. Milletin degerleriyle, devletin degerlerini bütünlestirdi ve devletin milleti anlayisindan, milletin devleti anlayisina geçtik. Bu sebeple iste bir müdahale tesebbüsü ortaya çikinca 15 Temmuz gecesi, süphesiz Cumhurbaskanimizin o geceki liderliginin belirleyici oldugu, insanlari meydanlara, sokaklara davet etmesi belirleyici oldu. Ama biz sokaklara çiktigimiz zaman zaten vatandaslar sokaktaydi. Sokaklara inenlerin hepsi belki bizimle cumhurbaskanimizla ayni siyasi görüsü paylasan insanlarda degildi. Ama mesele suydu, bu ülkede yönetim degisecekse bunu vatandas, millet degistirir. Istedigini getirir, istedigini götürür. Ama buna kararini verecek olan millettir. Baskalari kalkipta bu karari vermeye tesebbüs ediyorsa, millet onlarin karsisinda sira daglar gibi durdu, cani pahasina sokaklara indi ve bu isgal tesebbüsüne geçit vermedi. Bu sadece Türkiye tarihinde bir dönüm noktasi degil, bölgemizde de yurtdisinda bazi devletlerin, istihbarat örgütlerinin darbeleri organize ettigini biliyoruz, onlara da ders olacak sekilde bir dönüm noktasi teskil etti 15 Temmuz” diye konustu.



“Millet iradesine dogrudan kast eden bir hamle yapma imkani Türkiye’de kalmamistir”

15 Temmuz’un unutulmamasi gerektigini belirterek konusmasini sürdüren Sentop, “Gazeteci arkadaslar zaman zaman soruyor. Bundan sonra böyle bir sey olur mu? Bundan sonra böyle bir sey olamaz. Hangi mekanizmayi kurarsaniz, hangi tedbirleri alirsaniz alin. Bundan daha önemli olan sey milletin devlete sahip çikmasi, anayasal düzene sahip çikmasidir. Türkiye devlet millet bütünlestirmesini gerçeklestirdi. Devleti milletin devleti haline getirdi. Bundan sonra bu anlamda korkumuz endisemiz olamaz. Süphesiz zaman zaman bir takim eskiyalik, tirnak içerisinde söylüyorum. Isterse kamu görevlisi olsun, bazi eskiyalik tesebbüsü olabilir, bunlar halledilir. Ama bugüne kadar yasadigimiz bir anlayisla millet iradesine dogrudan kast eden bir hamle yapma imkani Türkiye’de kalmamistir, buna millet müsaade etmez. Millet bu isin esas sahibi oldugunu artik göstermistir. 15 Temmuz önemli, bunu hatirlamamiz lazim. O gece Türkiye’ye yönelik saldirinin ne kadar hain bir saldiri oldugunu su anda detaylar ortaya çiktikça daha net görüyoruz. Istihbarat örgütleriyle baglantilarini, baska devletlerle olan baglantilarini, o gece karar vermekte zorlanan bazi devlet yöneticileri vardi. Taraflara itikal çagrisi yapiyor diyenler. Bu tesebbüsün püskürtüldügü ana kadar bekleyen devletlerin yöneticileri oldu. Bunlarin hepsini not ediyoruz, hiçbir zaman unutmayacagiz. Ama olan biten ne kadar büyük ve zor süreçse o gece yasananlar onun karsisinda milletimizin göstermis oldugu cesaret durus ve eylemler o kadar büyüktür, o kadar yücedir. Bunlari iki tarafli olarak hatirlamaliyiz. Hem hainleri görmeliyiz, hem de milletimizin gösterdigi büyüklügü cesareti, devlete sahip çikisi da hatirlamaliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA