Israil Kanal 12 Televizyonu Açiklamasi Iranli Dalgiçlar Malta'da 'Askeri Dalis Sistemleri' Konusunda Egitim Aldi

Egitime iliskin fotograflar yayinlayan kanal, Iranli dalgiçlarin bunu Israil gemilerine saldiri düzenlemek için kullanabileceklerini iddia etti.

Israil'de bir televizyon kanali, Iranli dalgiçlarin Malta Adasi'nda askeri dalis sistemleri konusunda egitim aldigini ve bu egitimi, daha sonra Israil gemilerine saldiri düzenlemek için kullanabileceklerini öne sürdü.

Israil Kanal 12 televizyonunun haberinde, 10 Iranli dalgicin aylar önce Malta'da ünlü bir dalis kulübünde "kapali devre dalis sistemleri" konusunda egitim aldigi bilgisine yer verildi.

Söz konusu dalgiçlarin bu egitimi, daha sonra Israil gemilerine saldiri düzenlemek için kullanabilecekleri ileri sürülen haberde, genellikle askeri dalgiçlar tarafindan kullanilan bu sistemin, dalici tarafindan soluk verilen gazi yenileyip tekrar solunabilir hale dönüstürerek, dalgicin 6 saat su altinda kalabilmesini sagladigi ve geleneksel oksijen tüplerine bir alternatif teskil ettigi aktarildi.

Egitimin amacinin, dalgiçlara baloncuk olusturmadan veya düsman unsurlara maruz kalma tehlikesiyle karsi karsiya kalmadan uzun süre suyun altinda kalabilme yetenegi kazandirma oldugu kaydedilen haberde, Iranlilarin Malta'yi egitim alani olarak seçmesinde, modern dalis sistemleri gelistiren Italya'ya yakin olmasi, süphe uyandirmamasi ve ulasim kolayliginin etkili olduguna isaret edildi.

Kanal, geneli Iran Devrim Muhafizlarinin deniz komandolarina mensup olan dalgiçlarin Malta'da aldigi egitime iliskin fotograflar yayinladi.

Iran deniz komando birliginin son derece profesyonel oldugu ve Rus savas doktrinine dayandigi belirtilen haberde, birligin yakin zamanda Basra Körfezi'ndeki ABD ve Ingiliz savas gemileriyle çatismalarin yani sira Israil'e ait gemileri hedef alan bazi saldirilara katildigi aktarildi.

Iranli yetkililer henüz olaya iliskin açiklama yapmadi.

Iran ve Israil son zamanlarda Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda ticari kargo gemileri ve petrol tankerlerine karsilikli saldirilar düzenlemisti.

Lübnan Hizbullahi'na yakinligiyla bilinen El-Meyadin televizyonu, Hint Okyanusu'nda Israil'e ait bir ticari geminin saldiriya ugradigini ve gemide yangin çiktigini aktarmisti.

Israil Savunma Bakanligindan adlari açiklanmayan yetkililer, Haaretz gazetesine yaptiklari açiklamada, Israilli is insanina ait gemiye düzenlenen saldirinin arkasinda Iran'in olduguna inandiklarini ifade etmisti.

Israil, subat ayinda Iran'i Hint Okyanusu'nda Israilli bir isadami olan MV Helios Ray'e ait bir gemiyi hedef almakla suçlamis ancak Tahran saldirinin sorumlulugunu reddetmisti.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi,12 Mart'ta Israil'in 2019'dan beri Suriye'ye gitmekte olan ve çogunlukla Iran petrolü ve silahlari tasiyan en az 12 gemiyi hedef aldigini belirten bir haber yayinlamisti.
Kaynak: AA