Ford Otosan'in Elektrifikasyon Yolculuguna EBRD'den 650 Milyon Avroluk Sendikasyon Kredisi

EBRD'nin Yesil Ekonomiye Geçis yaklasimi kapsaminda saglanan kredi, Ford Otosan'in çevreye duyarli ve daha sürdürülebilir bir gelecek için otomotiv dünyasinin elektrik dönüsümüne öncülük etme hedefinin önemli bir parçasi olacak.

Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD), Ford Otosan'a saglayacagi 650 milyon avro sendikasyon kredisi destegiyle, Ford Transit Custom ailesinin yeni nesil çevreye duyarli, tam elektrikli versiyonlarinin üretimini finanse edecek.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, EBRD, Ford'un Avrupa pazari için 1 tonluk ticari araçlarinin yeni nesil tamamen elektrikli ve plug-in hibrid versiyonlarinin üretimini desteklemek üzere Ford Otosan'a 650 milyon avro kredi saglayacak.

EBRD'nin Yesil Ekonomiye Geçis yaklasimi kapsaminda saglanan kredi, Ford Otosan'in çevreye duyarli ve daha sürdürülebilir bir gelecek için otomotiv dünyasinin elektrik dönüsümüne öncülük etme hedefinin önemli bir parçasi olacak.

Finansman paketinin 175 milyon avrosunu kendi kaynaklarindan karsilayacak EBRD, 475 milyon avroluk kismini ise diger kredi verenlerden saglayacak. Katilimci kreditörler arasinda Akbank AG, Bank of China, BNP Paribas, Emirates NBD Bank (P.J.S.C.), Green for Growth Fund, HSBC, Industrial and Commercial Bank of China, Mediobanca, MUFG, QNB ve Societe Generale bulunuyor.

Ford Otosan, 2023'ün ilk yarisinda yeni 1 tonluk Ford Transit Custom'in dizel, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) ve tam elektrikli versiyonlarini kademeli olarak üretmeye baslayacak. Bataryali elektrikli araçlar ve sarj edilebilir hibrit versiyonlar, emisyonlari ciddi oranda azaltarak çevreye duyarli bir ulasim seçenegi sunacak.

Sirket, otomotiv sektörünün elektrik dönüsümüne öncülük etme misyonuyla Kocaeli fabrikalarinda yeni nesil elektrikli ve baglantili ticari araç üretim projelerine 2026'ya kadar 20,5 milyar TL yatirim öngörüsüyle tesvik aldigini bir süre önce duyurmustu.

Yatirimin tamamlanmasiyla Ford Otosan'in elektrikli ticari araçlarda Ford'un küresel üretim merkezine dönüsmesi ve yaklasik 3 bin kisi için yeni istihdam saglanmasi hedefleniyor. Sirket ayrica bilgi transferi araciligiyla ve üretim süreçlerine entegrasyonu hizlandirarak tedarikçilerinin standartlarini ve verimliligini yükseltmek için çalisacak.

- "Bu stratejik yatirim ülke ekonomisine katki saglayacak"

Açiklamada konuya iliskin degerlendirmeleri yer alan EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, elektrikli araçlarin, tasimacilik sektörünün sera gazi emisyonlarini azaltmasi yolunda umut vadeden bir adimi temsil ettigini bildirdi.

Tuerkner, "EBRD'nin Türkiye'yi Avrupa'nin ticari EV üretim merkezlerinden biri olmasi, teknik bilgi birikimiyle katki saglamasi, istihdam yaratmasi ve düsük karbon ekonomisini öne çikarmasi konularinda destekledigini memnuniyetle ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandi.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, EBRD ile otomotiv sektörünün en büyük finansman sözlesmelerinden birini imzalamaktan büyük mutluluk duyduklarini anlatti.

Yenigün, "Sadece araç degil, mühendislik ve teknoloji alaninda da yillardir ihracat lideri olarak bu stratejik yatirimla ülke ekonomisine katki saglayacak, daha yüksek katma degerli ileri teknolojiler üzerinde çalisma firsatina sahip olacak ve daha yesil bir dünya için yüksek kaliteli, sürdürülebilir ürünler üretecegiz." açiklamasinda bulundu.
Kaynak: AA