KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Mersin'de Katildigi Etkinliklerde Konustu Açiklamasi

'(Kapali Maras'in açilmasi) O günden bugüne 200 bine yakin insan pandemi kosullarina ragmen Maras'i ziyaret etmistir' 'KKTC çok asamalardan geçip Kibris Türk halkinin ve Türkiye'nin destegiyle gerçekten büyük basarilar elde etti. KKTC su anda bagimsiz ve egemen bir devlet'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, geçen yil ekim ayinda açilan kapali Maras'in bugüne kadar 200 bine yakin insan tarafindan ziyaret edildigini söyledi.???????

Tatar, Erdemli Belediyesince Aydinlar Mahallesi'nde kendi adini tasiyan parkin temel atma töreninde, İçel halkiyla bir araya gelmenin memnuniyetini yasadigini belirtti.

Türkiye ile tarihten gelen gönül birliklerinin oldugunu dile getiren Tatar, "Bu cografyada milletimizin bekasi ve gelecegi için birlik ve beraberligimizin korunmasinin ne kadar önemli oldugunu her vesilede paylasiyorum." ifadesini kullandi.

Tatar, KKTC'nin gelismesi ve güçlenmesine yönelik adimlar attiklarini anlatarak, Dogu Akdeniz'deki haklari konusunda Türkiye ile beraber olduklarini vurguladi.

Kibris'ta iki ayri halkin yasadigini belirten Tatar, "1960 anlasmalarindan sonra da bunlar artik uluslarlararasi bir anlasma haline gelmistir. Kibrisli Türkler ve Kibrisli Rumlar… Dolayisiyla hiçbir zaman Kibrisli Rumlar, Kibrisli Türkler üzerine bir tahakküm iddia edemezler. Çünkü tarihten gelen böyle bir hak ve hukuk yok. Ayri bir halk ve egemenlik. Iki ayri devletin yan yana yasamasi ve is birligiyle Kibris'ta bir çözüm modelinin en dogru olacagi düsüncesiyle su andaki siyasetimizin bu sekilde sürdürülmekte oldugunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamiyla bu siyasetin arkasinda oldugunu büyük bir memnuniyetle biliyoruz. Türkiye hem anavatanimizdir hem garantör ülkemizdir hem de bu bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesidir." diye konustu.

- "Dogu Akdeniz'deki hakimiyetimiz bizleri ulus ve millet olarak güçlendirecektir"

Türkiye ile aralarinda güçlü bag olduguna isaret eden Tatar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye ve KKTC'nin ulusal çikarlari ve aramizdaki bagin güçlenmesiyle Dogu Akdeniz’deki hakimiyetimiz, bütün bunlar bizleri ulus ve millet olarak güçlendirecektir. Bugün, bu dünyada baris ve huzur içerisinde yasayabilmek bir ayricaliktir. Suriye'ye, Irak'a ve farkli Orta Dogu ülkelerine baktigimizda, gerçekten dünyada büyük sikintilar var. Pandemi nedeniyle asiyi bulamayan hala milyarlarca insan var. Ama hamdolsun, biz tabii ki anavatanimizin da destegiyle asiyi da buluyoruz, saglik bakimindan aldigimiz birtakim desteklerle de kendi insanimizin sagligini da koruyabiliyoruz. Su anda pandemi nedeniyle Güney Kibris'ta günde 1000 vaka çikarken, bizde bu rakam 100'ün altindadir çünkü büyük bir gayret ve çalisma var. Insallah asilanma sürecinin çogalmasi ve yogunlasmasiyla bu pandemiyi de hep beraber atlatacagiz. Bu zor günleri asacagiz."

- Kapali Maras'i 200 bine yakin insan ziyaret etti

Geçen yil ekim ayinda bir kismi açilan kapali Maras'la ilgili "Bir Maras Açilimi gerçeklestirdik." diyen Tatar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Büyük bir bölümü zaten açik. Kapali olan bölüm sahil seridi, 5 kilometrekare büyüklügünde otellerin ve turizme yönelik birtakim konut ve yerlerin oldugu bölgeydi. Onun da 46 yildan sonra açilmasi Gazimagusa sehrimize bir yenilik ve açilim getirmistir. 46 yildan sonra mal ve mülk sakinlerinin hala magdur olmalarinin dogru olmayacagi düsüncesiyle oranin açilimi ve insanlarinin tekrar mallari ve mülkleriyle bulusmalari ve dolayisiyla Maras’in KKTC sinirlari içerisinde ekonomik ve turizm potansiyelinin degerlendirilmesiyle KKTC'nin güçlendirilmesi anlamina gelecegini ve böyle bir siyasetle dogru yapildigini su anda müsahede etmekteyiz. O günden bugüne 200 bine yakin insan pandemi kosullarina ragmen Maras'i ziyaret etmistir. Kibris'a her gelen Maras'a gidip görmek istiyor."

Konusmalarin ardindan Tatar ve beraberindekiler, park için fidan dikti, günün anisina hatira fotografi çektirdi.

- Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi

Tatar, programlari kapsaminda İçel Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir narenciye paketleme tesisini ziyaretinde, KKTC'nin su sorununa köklü çözüm getirmek amaciyla 2015 yilinda hayata geçirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesiyle ilgili sunlari kaydetti:

"Içerisinde bulundugumuz kosullarda, ekonomi büyüdü, turizm kapasitesi, ögrenci sayisi ve nüfus artti. O kurak iklimde su çok daha önemli hala geldi. Suyun akmadigi 6 aylik dönemde Anadolu’dan gelen suyun ne kadar kiymetli oldugunu bütün Kibris halki gördü. Dolayisiyla Anamur'daki Alaköprü Baraji'ndan suyun Kibris'a götürülmesi önemli bir kiymet ve zenginlik."

Tatar, Kibris Baris Harekati'nin 47'nci yil dönümüne hazirladiklarini animsatarak, "KKTC çok asamalardan geçip Kibris Türk halkinin ve Türkiye'nin destegiyle gerçekten büyük basarilar elde etti. KKTC su anda bagimsiz ve egemen bir devlet. Bu devlet 140 farkli ülkeden ögrenciye egitim veriyor. 40 farkli ülkeden ögretim görevlileri, bu ögrencilere egitim verip akademik çalismalar yaptirabiliyor. Geldigimiz asamada, Kibris’ta bir basari vardir." ifadelerini kullandi.

İçel Valisi Ali Ihsan Su, MHP İçel Milletvekili Baki Simsek ve KKTC İçel Baskonsolosu Zalihe Mendeli ile bazi kent protokolü üyeleri de Tatar'in programlarinda yer aldi.
Kaynak: AA