Fransa'nin, Lafarge Firmasinin DEAS'a Ödeme Yaptigindan Haberdar Oldugu Ortaya Çikti

Fransa devletinin, çimento sirketi Lafarge'in terör örgütü DEAS ile arasindaki anlasmadan bilgisi oldugu ortaya çikti.

Liberation gazetesinin özel haberine göre, Fransiz istihbarat servisine ait Agustos 2014 tarihli gizli notta, Lafarge'in Suriye'de faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAS ile anlasma yaptigi belirtiliyor.

Fabrikayi ele geçiren DEAS'in Lafarge'a ticari faaliyetlerini sürdürmesi ve kontrolündeki bölgelerde ulasim izni verdigi yer alan notta, bu iznin arkasinda bir anlasma oldugu ifade ediliyor.

Notta, iznin belli bir ücret karsiligi alindigi kaydediliyor.

Haberde, anlasma tarihinde Lafarge'in Suriye'nin kuzeyindeki Celebiye'de bulunan çimento fabrikasinin kontrolünü halen elinde tuttugu, terör örgütünün fabrikayi 2014 Eylül ayinda ele geçirdigi belirtildi.

Söz konusu notun, Lafarge'in DEAS'a haraç vermesine iliskin hakkinda açilan "terör örgütüne finansman sagladigi", "ambargoyu ihlal ettigi" ve "isçilerinin hayatini tehlikeye attigi" sorusturmalarini yürüten sorgu yargiçlarina iletildigi vurgulandi.

Paris Temyiz Mahkemesinin Lafarge'a 15 Temmuz'da söz konusu sorusturmalara iliskin nihai suçlamalari yöneltmesi bekleniyor.

Lafarge, 2013-2014 yillarinda Suriye'deki faaliyetlerini sürdürebilmek için aralarinda DEAS'in da bulundugu terör örgütlerine 13 milyon avro haraç ödemekle suçlaniyor.

Sirket hakkinda Haziran 2017'de açilan sorusturma kapsaminda, Lafarge'in yönetim kurulu baskani Bruno Lafont'un da aralarinda bulundugu bazi üst düzey yöneticiler "teröre finansman saglamak" ile suçlanmisti.

Haziran 2018'de sirkete yöneltilen "insanliga karsi suçlara ortak olmak" suçlamasi, Kasim 2019'da düsürülmüstü.

Kaynak: AA