Suudi Arabistan'da 'Akilli Hac Karti' Uygulamasi Basladi

Suudi Arabistan, haci adaylarina rehberlik ve organizasyon gibi çesitli hizmetler sunacak "akilli kart" uygulamasinin kullanima açildigini duyurdu.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, Mekke Emiri ve Merkezi Hac Komitesi Baskani Prens Halid el-Faysal bin Abdulaziz, haci adaylarinin Mekke'ye gidis-gelislerini kolaylastirmak amaciyla Mekke yakinlarindaki Ez-Zeyidi bölgesinde Karsilama ve Kabul Merkezi projesinin açilisini yapti.

Açilisi yapilan merkezde, "akilli hac karti"nin çikarilmasina ve hac izinlerinin otomatik makinalarla okunmasina yönelik hizmetler sunuluyor.

Merkezde sekiz binden fazla araçlik park yeri, giris ve çikis kapilari bulunuyor.

Mekke Emiri Prens Halid, Umre ve Hac Bakani Yardimcisi Abdulfettah Mesat'in katilimiyla Karsilama Merkezinde ilk akilli hac kartini çikartti.

Bakan Yardimcisi Mesat, akilli kartin, kamplara giris, ulasim araçlarini kullanma, otellere giris, ödeme islemleri, kaybolanlara rehberlik, kamplara erisimi kontrol etme, toplanma ve ulasimin zamanlamasi gibi haci adaylarina sunulan tüm hizmetlerle ilgili oldugunu kaydetti.

Haberde bu mevsimde çikarilmasi beklenen akilli kartlarin sayisina iliskin bilgi verilmedi.

- Karsilama Merkezleri

Hac ve Umre Bakanliginin, pazar günü bu sene hac mevsiminde misafirlerin karsilanmasi için Mekke'deki En-Nevariye, Ez-Zeyidi, Es-Serai ve El-Huda isimli dört karsilama merkezinde yürüttügü hazirliklarin tamamlandigi belirtilmisti.

Bu merkezlerin, hicri takvime göre 7 ve 8 Zilhicce'de (17-18 Temmuz) ülkenin farkli bölgelerinden gelen tüm haci adaylarini karsilayacagi kaydedilmisti.

Merkezlerdeki haci adaylarinin, Hac ve Umre Bakanligi tarafindan onaylanan ve görevlendirilen otobüslerle ihtiyati tedbirler ve saglik önlemleri kapsaminda gerekli ibadet alanlarina yönlendirilecegi ifade edilmisti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, 11 Temmuz Pazar gününün zilhicce ayinin ilk günü oldugunu ve hac farizasinin yapilacagi arife gününü ise 19 Temmuz Pazartesi olarak ilan etmisti.

Açiklamada, hicri takvimin 12. ayi zilhiccenin onuncu gününe tekabül eden Kurban Bayrami'nin ilk gününün de 20 Temmuz Sali günü idrak edilecegi belirtilmisti.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanligi, 12 Haziran'da, hac ibadeti için yurtdisindan kimsenin kabul edilmeyecegini, yalniz ülke içinden kronik rahatsizligi olmayan, 18 ila 65 yas arasinda ve asi olmus kisilerden 60 bin kisinin hac farizasini yerine getirebilecegini açiklamisti

Suudi Arabistan, Kovid-19 salgini nedeniyle geçen yil da sadece ülke içinden ve sinirli sayida haci adayini kabul etmisti.

Kaynak: AA