Binlerce Dönümlük Çorak Arazi Yeniden Tarima Kazandiriliyor

Igdir’da sahipleri tarafindan ekilmeyen binlerce dönümlük çorak tarim arazisi, Tuzluca Belediyesi tarafindan sahiplerinden izin alinarak yeniden tarima kazandiriliyor.

Binlerce Dönümlük Çorak Arazi Yeniden Tarima Kazandiriliyor
Igdir’in Tuzluca ilçesi Kanlica mevkiinde bulunan ve sahipleri tarafindan yillardir ekilmeyen vahsilesmis araziler, Tuzluca Belediyesi tarafindan yeniden tarima kazandiriliyor. Geçtigimiz yil sahiplerinden izin alinarak tarima kazandirilan bin dönümlük arazi bu sene bin 500 dönüme çikarildi. Tuzluca Belediyesi tarafindan tarima kazandirilan araziler bir yandan da ilçe sakinleri için gelir kapisi da olmus durumda. Bölgede yasayan vatandaslar arazinin sulamasinda ve korunmasinda istihdam ediliyor. Her sene bugday ektikleri arazilerin katlanarak artacagina deginen Tuzluca Belediye Baskani Ahmet Sait Sadrettin Türkan, buradan elde edilen hasadin ise ihale yoluyla alicilara satildigini söyledi.



‘Ilaçsiz ve gübresiz bugday ekimi yapiyoruz’

Hasadin yapildigi Kanlica bölgesine gelerek çalismalari yerinde inceleyen Tuzluca Belediye Baskani Ahmet Sait Sadrettin Türkan, “Tuzluca ilçemizin Kanlica mevkiindeyiz. Bu bölge ismini Kurtulus Savasi’nda halkimizin katledilmesinden aliyor. O yüzden bu bölgeye Kanlica ismi verilmistir. Yaklasik 50-60 yildir farkli sebeplerden dolayi buralarda tarim yapilamamis, çok güzel tarim arazileri maalesef vahsilesmis ve tarim yapilamayacak hale gelmisti. 2020 yilinda Tuzluca Belediye Baskanligi olarak bu vahsilesmis arazilerin tarima kazandirilmasina yönelik bin dönümlük bir arazide çalisma baslatmistik. Ve saf Anadolu bugdayi ekimi yapmistik. Ilaçsiz ve gübresiz ekim yapmistik. Özellikle bugday ekmemizin sebebi Nisan ve Mayis aylarinda çok su ihtiyaci olmadigindan Temmuz ve Agustos aylarinda çiftçilikle ugrasan vatandaslarimizi zor durumda birakmamak adina hassas davrandik. Bu sene ise ektigimiz alani bin 500 dönüme çikardik. Yine saf Anadolu Bugdayi ektik. Ilaçsiz ve gübresiz bugday ekimi yapiyoruz. Özellikle bu yilin çok kurak geçmesi sebebiyle ot, saman ve bugday fiyatlarinin yüzde yüzlere varan artislarin oldugunu göz önünde bulundurursak buradaki bu üretimimiz fiyatlarin dengelenmesi açisindan dogru bir yatirim yaptigimizi bizlere gösterdi” dedi.

‘Bölge halki yaptigimiz tarimdan ciddi anlamda yarar sagliyor’

Bugday ektikleri tarim arazileri sayesinde olasi fahis fiyatlarin önüne geçtiklerine dikkat çeken Belediye Baskani Türkan, “Bu arazilerimizdeki hedefimiz vahsilesmis arazileri tarim arazilerine dönüstürmek. Ikinci hedefimiz 10 bin dönümden fazla arazinin bulundugu bölgemizde vatandaslarimizi tarima tesvik etmek. Bunun çalismalarina da baslanildi. Üçüncü hedefimiz ise katma deger olusturmak. Maalesef imkanlarimiz su anda yetersiz oldugu için vahsi sulama yapiyoruz. Yaklasik 12 kisiyi sulama çalismalarinda istihdam ediyoruz. 3 bekçimiz var. Ve daha çok sayida kisiye istihdam sagliyoruz bu araziler sayesinde. Bölge halki yaptigimiz tarimdan ciddi anlamda yarar sagliyor. Bu noktada fiyatlarin dengelenmesi de önemli. Burada da belediye olarak ürünlerimizi ihaleye çikararak satiyoruz. Her vatandas gelip buradan bu ürünü satin alabiliyor. O anlamda fiyatlari dengeleyebiliyoruz. Gelecek seneki hedefimiz de ekim yapacagimiz alani 3 bin dönüme çikarmak. Çalismalarimizda genel durum bu” ifadelerini kullandi.

Ayrica Tuzluca Kaymakami Salih Çigdem de hasadin yapildigi bölgeye gelerek, Baskan Türkan ile birlikte incelemelere katildi.

Kaymakam Çigdem ve Baskan Türkan daha sonra biçerdöver kullanarak hasat yapti.
Kaynak: İHA