Srebrenitsa Kurbanlarinin Tabutlari Potoçari Anit Mezarligi'na Tasindi

Bosna Hersek’in dogusundaki Srebrenitsa’da 1995 yilindaki soykirimda katledilen 19 kisinin tabutu yarin topraga verilecekleri Potoçari Anit Mezarligi’na tasinirken, acili aileler tabutlarin basinda gözyaslarina hakim olamadi.

Srebrenitsa Kurbanlarinin Tabutlari Potoçari Anit Mezarligi'na Tasindi
Bosna Hersek’in dogusundaki Srebrenitsa’da 1995 tarihinde acimasizca katledilmesinin 26. yildönümü için düzenlenen Baris Yürüyüsü ve Motor Maratonu’nun son duragi olan Potoçari Anit Mezarligi’na ulasildi. Mezarlikta kurbanlar anisina saygi durusu yapilarak, dualar okunurken, soykirimda katledilen 19 kisinin tabutlari da yarin topraga verilecekleri Potoçari Anit Mezarligi’na tasindi. Savasta Birlesmis Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandigi eski bir fabrikadan çikarilan tabutlar, omuzlar üzerinde mezarliga getirildi.

Tabutlarin mezarliga tasinmasi duygu dolu anlara sahne olurken, acili aileler tabutlarin basinda gözyaslarina hakim olamadi. Bosnali anneler, 3 gün önce baslayan yürüyüs boyunca 100 kilometreden fazla yol asan evlatlarini karsiladi.

19 kurban yarin topraga verecek

Srebrenitsa soykiriminin anildigi her 11 Temmuz’da oldugu gibi bu yil da kimlikleri belirlenen 19 kurbanin naaslari yarin topraga verilecek. Bu yil defnedilecek soykirim kurbanlarinin en genci öldürüldügünde 16 yasinda olan Azmir Osmanovic, en yaslisi ise 63 yasindaki Husein Kurbasic olacak.

Potoçari Anit Mezarligi’nda Srebrenitsa katliaminin 26. yildönümü vesilesiyle düzenlenecek tören yarin yerel saatle 11.00 siralarinda baslayacak. Törende, kurbanlarin anisina saygi durusunda bulunularak, dualar edilecek. Soykirimda öldürülen ve kimlik tespiti yapilan 19 kurban, ögleden sonra kilinacak cenaze namazinin ardindan topraga verilecek. Anma töreni, yerel saatle 14.00’te sona erecek.

Topraga verilenlerin sayisi 6 bin 671 olacak

Savasin ardindan kayiplari bulmak için baslatilan çalismalarda, toplu mezarlarda bulunan kurbanlar kimlik tespitinden sonra her yil 11 Temmuz’da Potoçari Anit Mezarligi’nda törenle topraga veriliyor. Bu yilki törenle birlikte topraga verilen Srebrenitsa kurbanlarinin sayisi 6 bin 671’e yükselecek.

Bu yil 17’ncisi düzenlenen Baris Yürüyüsü 8 Temmuz’da baslamisti. Geçtigimiz yil salgin nedeniyle katilimin az oldugu yürüyüse bu sene 3 binin üzerinde kisi katilmis, Temmuz 1995’teki olaylar nedeniyle halk arasinda "ölüm yolu" olarak da nitelendirilen orman yolundaki 3 günlük yürüyüste toplamda 100 kilometre yol kat edilmisti. Bugün ise kurbanlarin anisina bu yil 10’uncusu düzenlenen Motosiklet Maratonu’nda yüzlerce motorcu baskent Saraybosna’dan Potoçari’ye gelmisti.
Kaynak: İHA