Etiyopya'daki Seçimi Iktidardaki Refah Partisi Kazandi

Etiyopya'da 21 Haziran'da düzenlenen 6'nci genel seçimleri iktidardaki Refah Partisi kazandi.

Ulusal Seçim Komisyon Baskan Yardimcisi Woubshet Ayele, baskent Addis Ababa'da yaptigi açiklamada, ülkede 21 Haziran'da düzenlenen genel seçimlerde Basbakan Abiy Ahmed'in öncülük ettigi iktidardaki Refah Partisi'nin, seçmenlerin oy kullandigi 436 sandalyeden 410'unu kazandigini duyurdu.

Böylece Basbakan Ahmed, 5 yil daha basbakanlik görevini yürütecek.

Ulusal Seçim Komisyon Baskani Birtukan Mideksa, ülke genelinde güvenilir bir seçim yapildigini ifade etti.

Güvenlik ve seçmen kayitlarindaki gecikmelerden ötürü Tigray ve bazi seçim bölgelerinde ise seçimler eylül ayinda yapilacak.

- Basbakan Ahmed'in ilk sinavi

Seçimler, koltuguna seçim kazanmadan oturan ve barisçil bir seçim sözünü veren Basbakan Ahmed'in ilk büyük sinavi olarak da görülüyordu.

Etiyopya Halklari Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) koalisyonunun basina 2018'de geçen Abiy Ahmed, daha sonra koalisyonu lagvederek Refah Partisini kurmustu.

EPRDF'deki 4 güçlü partiden biri olan Tigray Halk Kurtulus Cephesinin (TPLF) Ahmed'in yeni partisine katilmamasi ise ülkede bugün yasanan çatisma ortamindaki ilk ayrilik oldu.

Nüfusun en kalabalik oldugu Oromiya eyaletinde önde gelen muhalefet partileri, siyasetçilere uygulanan baski ve gözaltilar nedeniyle seçimi boykot etti.

Yaklasik 110 milyon nüfuslu Etiyopya, 10 eyalet ile Addis Ababa ve Dire Dawa gibi 2 özel sehir yönetiminden olusuyor.

Kaynak: AA