Oxford Üniversitesi Ögrencileri, Sömürgeci Geçmisi Hatirlattigi Gerekçesiyle Kraliçe'nin Portresini Kaldirdi

LONDRA – Ingiltere'de Oxford Üniversitesinden bir grup ögrenci, ortak kullanilan salondan ülkenin sömürgeci geçmisini hatirlattigi gerekçesiyle Kraliçe 2. Elizabeth'in 1952 tarihli portresini kaldirdi.

Oxford Üniversitesini olusturan kolejlerden biri olan Magdalen Kolejinden bir grup ögrenci, ortak salonlarindan Kraliçe 2. Elizabeth'in portresini kaldirmak için oy kullandi.

Oylamanin ardindan "resmi sömürgecilik sembolü" olarak görülen portre salondan kaldirildi.

Geçen yil Magdalen Koleji baskanligina atanan Dinah Rose, ögrencilerin bu hareketinin kolejin genel durusunu temsil etmedigini ancak ögrencilerin "özgür konusma ve siyasi tartisma" haklarini desteklediklerini vurguladi.

Rose, "Ögrenci olmak, çalismaktan daha fazlasidir. Fikirleri kesfetmek ve tartismakla ilgilidir. Bazen eski nesli kiskirtmakla ilgilidir. Görünüse göre bugünlerde bunu yapmak o kadar da zor degil." ifadelerini kullandi.

Öte yandan Dinah Rose, portrenin "güvenli sekilde saklanacagini" da belirtti.

- Kraliçe'nin boykot kültürünün son kurbani oldugu yorumlari yapildi

Ingiltere Egitim Bakani Gavin Williamson, ögrencilerin Kraliçe'nin portresini kaldirmasi hareketini "tamamen saçma" olarak niteledi.

Buckingham Sarayi'ndan konuya iliskin açiklama yapilmazken, ülke basininda yer alan haberlerde, Kraliçe 2. Elizabeth'in "boykot kültürünün son kurbani" oldugu yorumlari yapildi.

Kaynak: AA