Eski ABD Baskani Trump'tan Nijerya'ya Twitter'a Yasak Konusunda Destek Açiklamasi

'Daha fazla ülke, özgür ve açik konusma hakkina izin vermedigi için Twitter ve Facebook'u yasaklamali; herkesin sesi duyulmali'.

Eski ABD Baskani Donald Trump, Twitter'in kullanimini yasaklayan Nijerya yönetimine destek vererek, "Daha fazla ülke, özgür ve açik konusma hakkina izin vermedigi için Twitter ve Facebook'u yasaklamali; herkesin sesi duyulmali." degerlendirmesini yapti.

Ülkede 6 Ocak'taki Kongre baskinindan sonra sosyal medya hesaplari kapatilan Eski ABD Baskani Trump, yazili açiklama yaparak Nijerya yönetiminin Twitter kararina destek verdi.

Trump, açiklamasinda, "Baskan'in hesabini yasaklayan Twitter'i yasaklayan Nijerya'ya tebrikler. Daha fazla ülke, özgür ve açik konusma hakkina izin vermedigi için Twitter ve Facebook'u yasaklamali; herkesin sesi duyulmali." ifadelerini kullandi.

Trump'in Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplari, 6 Ocak'taki Kongre baskininda "halki siddete tesvik ettigi" gerekçesiyle kapatilmisti.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 yillarinda ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadelerini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek hesabi askiya almisti. Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini duyurmus, bu yasagi ihlal edenlere yargilanma karari verilmisti.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi, Ingiltere, ABD’nin Abuja'daki büyükelçileri tarafindan yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.
Kaynak: AA