Almanya'da NSU Terör Örgütünün Saldirisinin 17. Yilinda Anma Töreni Düzenlendi

Almanya'nin Köln kentinde, Türklerin yogun olarak yasadigi Keup Caddesi'nde 22 kisinin yaralandigi bombali saldirinin 17. yili dolayisiyla anma töreni düzenlendi.

Almanya'da 8'i Türk 10 kisiyi öldüren asiri sagci Nasyonal Sosyalist Yeralti (NSU) terör örgütü tarafindan 9 Haziran 2004'te gerçeklestirilen, çivilerin de kullanildigi bombali saldirinin yil dönümündeki anma töreninde patlamanin oldugu yere çelenk birakildi, beyaz güvercinler uçuruldu.

Türkiye'nin Köln Baskonsolosu Turhan Kaya, burada yaptigi konusmada, bu saldiridan, her seyden önce irkçiligin sadece kurbanlarin degil bir bütün olarak toplumun sorunu oldugunu ögrendiklerini, irkçilik ve asiri sagciligin el ele gittigini söyledi.

Irkçiliga karsi mücadele olmadan bütün olarak toplumun da tehlikeye girdigini belirten Kaya, söyle dedi:

"Bu mücadele ayni zamanda olaylarin arka planlarini ve arka plandakilerin kimler oldugunun tam olarak açikliga kavusturulmasini da gerektirir. Irkçilik, tüm biçimleriyle kapsamli ve sürekli bir mücadele bu nedenle çikarilan yegane ders olmalidir. Yapabilecegimiz sey, Keup Caddesi'ni bir arada yasamanin, hosgörünün ve karsilikli anlayisin simgelendigi bir yer olarak yeniden tasarlamaktir, bu sehrin uzun yillara dayanan Alman-Türk dostlugu ile daha da derinlesen kültürel zenginligini yansitan bir bulusma yeri olarak.

Irkçi terörü yerinde ve uygun bir sekilde hatirlatmak için yapilmasi planlanan anit, bu yönde atilan ilk ve çok önemli bir adimdir. Tüm zorluklara ragmen bu projeye inanmaya devam eden ve gerçeklesmesine yardimci olan herkese, Türk ve Türk kökenli Kölnlüler adina tesekkür etmek istiyorum."

Köln Büyüksehir Belediye Baskani Henriette Reker, Köln'ün çok kültürlü bir baris sehri oldugunu dile getirerek, burada yapilmasi planlanan aniti saldirinin 20. yilinda açmayi planladiklarini bildirdi.

Keup Caddesi Esnaf Inisiyatifi Baskani Meral Sahin, caddenin girisine yapilmasi planlanan anitla ilgili bilgi verdi, projede emegi geçenlere tesekkür etti.

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Uyum Meclisleri Birligi Baskani Tayfun Keltek ile Köln Mülheim Ilçe Belediye Baskani Norbert Fuchs da birlik ve beraberlik mesaji verdi, terörü lanetledi.

- Olay

Terör örgütü NSU 2000-2007'de isledigi irkçi cinayetlerin yani sira Keup Caddesi'ne bombali saldiri düzenleyerek Türklerin yogun yasadigi bu bölgede kitlesel ölümler planlamisti.

NSU tarafindan 9 Haziran 2004'te gerçeklestirilen saldirida can kaybi yasanmamis ancak 5,5 kilogram agirligindaki bombayla etrafa saçilan yaklasik 700 çivinin vücutlarina isabet etmesi sonucu 6'si agir 22 kisi yaralanmisti.

Kaynak: AA