'ABD'li Zenginlerin Vergi Beyanlari Sizdirildi' Iddiasi

ProPublica adli arastirmaci gazetecilik platformunun internet sitesi, dünyaca ünlü milyarderlerin gelir vergisi bildirimlerine ulasildigini öne sürdü Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un 2007 ve 2011 yillarinda, Tesla’nin kurucusu Elon Musk’in ise 2018 yilinda hiç gelir vergisi ödemedigi iddia edildi.

LONDRA – ABD’de dünyaca ünlü milyarderlerin bazi yillar hiç gelir vergisi ödemedigi, bazi yillar ise çok düsük gelir vergisi ödedigi öne sürüldü.

Merkezi New York’ta bulunan ProPublica adli arastirmaci gazetecilik platformunun internet sitesi, dünyaca ünlü milyarderlerin gelir vergisi bildirimlerine ulasildigini bildirdi

Siteden yapilan açiklamada Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un 2007 ve 2011 yillarinda, Tesla’nin kurucusu Elon Musk’in ise 2018 yilinda hiç gelir vergisi ödemedigi iddia edildi.

Açiklamada, Forbes 2021'in en zenginleri listesinde 59 milyar dolarlik serveti ile 20. sirada yer alan Eski New York Valisi ve Bloomberg Üst Yöneticisi Michael Bloomberg’in de benzer sekilde son yillarda gelir vergisi ödemedigi öne sürüldü.

Icahn Capital Management’in kurucusu ve 14,9 milyar dolarlik servetiyle Forbes 2021 zenginler listesinde 124. sirada yer alan Carl Icahn’in iki yil, Macar asilli Amerikali yatirimci ve Açik Toplum Vakiflarinin Kurucusu George Soros’un ise üç yil boyunca gelir vergisi ödemedigi iddia edildi.

Açiklamada Forbes 2021 en zenginler listesinde 6. sirada yer alan Warren Buffet’in 2014-2018'de servetinin 24,3 milyar dolar seviyesinde artmis olmasina ragmen, toplam 125 milyon dolarlik gelir beyan ederek sadece 23,7 milyon dolar vergi ödedigi öne sürüldü.

ProPublica’nin açiklamasinda, Amazon Kurucusu ve Üst Yöneticisi ve dünyanin en zengin ismi olan Jeff Bezos’un 2014-2018'de servet artisinin 99 milyar dolar olmasina ragmen, Bezos’un 4,2 milyar dolar gelir bildiriminde bulunarak, sadece 973 milyon dolar gelir vergisi ödedigi iddia edildi.

Konuya iliskin olarak Ingiliz yayin kurumu BBC’ye degerlendirmede bulunan Jesse Eisinger, “Bir multi milyarder olmaniz halinde (vergiyi) sifira indirebiliyor olmaniz karsisinda oldukça sasirdik. Ultra zengin insanlar, sistemi tamamen yasal bir sekilde bypass edebiliyor.” ifadelerini kullandi.

Konuya iliskin Beyaz Saray’dan yapilan açiklamada, gizli bilgilerin herhangi bir sekilde yetkisiz ifsasinin yasadisi oldugu kaydedildi.
Kaynak: AA