YÖK Tarafindan Arastirma Üniversitelerinin Ihtisas Alanlari Belirlendi

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) “Arastirma Odakli Ihtisaslasma Projesi” kapsaminda yer alan “Arastirma ve Aday Arastirma Üniversitelerinin” rektörleri YÖK Baskani Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’in baskanliginda düzenlenen toplantida bir araya geldi. Toplantida Erciyes Üniversitesi öncelikli sektörler kapsaminda Gida Arzi Güvenligi, Ilaç, Makine-Elektrikli Teçhizat sektörlerinde Asi, Makine Tasarimi ve Imalati, Toprak ve Bitki Besleme ile Bahçe Bitkileri alanlarinda eslesti.

YÖK Tarafindan Arastirma Üniversitelerinin Ihtisas Alanlari Belirlendi
Istanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen toplantiya YÖK Baskani Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Üyeleri, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis ile 11 arastirma, 5 aday arastirma olmak üzere toplam 16 üniversite rektörleri ve ilgili rektör yardimcilari katildi.

Düzenlenen toplantida 11. Kalkinma Planinda yer alan arastirma üniversitelerinin yetkinliklerine göre öncelikli sektörlerle eslestirilmesi konusunda YÖK tarafindan gerçeklestirilen çalismalar neticesinde alinan kararlar ilk kez kamuoyu ile paylasilarak, bu kapsamda yapilacak atilacak adimlar etraflica ele alindi.

Toplantinin açilisinda bir konusma yapan YÖK Baskani Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, 11.kalkinma planinda yer alan öncelikli tüm sektörlerin ve alt alanlarin bir veya birden fazla üniversitelerini yetkinlikleri ve görüsleri de alinarak YÖK tarafindan eslestirildigini söyledi.

Yapilan bu eslestirmelerin özellikle yatirim programlarinda karar alma süreçlerinde kullanilmak üzere Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi’na iletilecegini belirtti.

Böylelikle kamu kaynaklarinin daha verimli ve yetkinlik esasli harcanmasinin da kolaylasacagini söyledi.

YÖK Baskani Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ayrica “Arastirma ve aday arastirma üniversitelerimizin eslestirilen ihtisas alanlariyla ilgili arastirma merkez, bölüm, program gibi akademik birim kurmalari ve ayni öncelikli sektör ve alandaki üniversitelerin ortak çalismalar yapmalari tesvik edilecektir” dedi.

YÖK’ün Arastirma Odakli Ihtisaslasma Projesi kapsaminda Arastirma Üniversitesi olarak, Erciyes, Ankara, Bogaziçi, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, Istanbul Teknik, Istanbul, Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa, Orta Dogu Teknik ile Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Aday Arastirma Üniversitesi olarak da Bursa Uludag, Çukurova, Ege, Selçuk ve Yildiz Teknik Üniversiteleri olarak belirlendi. Toplanti sonrasinda; Kalkinma Planinda öncelikli sektörler arasinda sayilan “kimya, ilaç, tibbi cihaz, elektronik, makine-elektrikli teçhizat, otomotiv, rayli sistem araçlari sektörleriyle pandemi döneminde önemi bir kez daha ortaya çikan gida arzi güvenligi sektörü ve bu sektörler kapsaminda yer alan 39 alt alan” yetkinlikleri çerçevesinde üniversitelerle eslestirildi.

Tüm sektörlerin ve alt alanlarinin bir veya birden fazla üniversite ile eslestirildigi toplantida Erciyes Üniversitesi öncelikli sektörler kapsaminda Gida Arzi Güvenligi, Ilaç, Makine- Elektrikli Teçhizat sektörlerinde Asi, Makine Tasarimi ve Imalati, Toprak ve Bitki Besleme ile Bahçe Bitkileri alanlarinda eslesti.
Kaynak: İHA