Findik Fiyatinda Üreticinin Beklentisi 3,5 Dolar

Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta müdahil alim fiyatinin hasat öncesi ve 3.5 dolar bandinda açiklanmasini beklediklerini söyledi.

Üretim açisindan bereketli bir yil olacagina dikkat çeken Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, 2021 yili tahmini findik rekoltesinin Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan olusturulacak olan komisyonlar tarafindan temmuz ayinin ilk haftasi yapilacak olan çotanak sayimiyla tespit edilecegini söyledi.



Karan, geçen sezon findik müdahil alim fiyatinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan hasat öncesi açiklandigini hatirlatarak, “Bu yilda Toprak Mahsulleri Ofisi araciligiyla devlet adina yapilacak olan findik alim fiyatinin hasat öncesini Cumhurbaskanimiz tarafindan açiklanmasini bekliyoruz. Geçen yil hasat öncesi açiklanan findik taban fiyati üreticinin büyük lehine olmustur. Üretici bahçesine bu yil findik fiyati kaç lira olacak? Ürünüm para edecek mi? sorusuyla girmemistir. Ayrica serbest piyasa TMO’nun alim fiyatindan olusmus, bu fiyatinin altina düsmemistir. Hasat öncesi açiklanan findik fiyati hem serbest piyasanin saglikli olusmasina hem de üretici adina son derece faydali ve kazançli olmustur” dedi.



“Üreticinin beklentisi 3.5 dolar”

Bu yil findik alim fiyatini 3.5 dolar olarak beklediklerini belirten Karan, “geçen yil Giresun kalite yagli findik için kilogramda 22.5 lira olan alim fiyati 3.5 dolara denk gelmekteydi. Bu yilda artan girdi maliyetleri de göz önünde bulundurularak findik taban fiyatinin 3.5 dolar dolara denk gelecek bir rakamdan açiklanmasini bekliyor ve talep ediyoruz. Su anda serbest piyasada 24-25 liradan islem gören findik için 3.5 dolar, Türk lirasiyla 30 lira bandindaki bir fiyat çok degil, gerçek degeri ve hakkidir. Findik üreticisi olarak devletimize ve Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a güvenimiz tamdir. Cumhurbaskanimiz hasat öncesi geçen yil oldugu gibi bu yilda findik üreticisinin yüzü güldürecek, bahçesine nese içinde girmesini saglayacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA