Emine Erdogan Açiklamasi 'Çocuklara Yönelen Kirli Ellere Asla Toleransimiz Yoktur'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan düzenlenen “Koruyucu Aile Günü Tanitimi” programina katildi. Erdogan, “Çocuklara yönelen kirli ellere asla toleransimiz yoktur” dedi.

Emine Erdogan Açiklamasi 'Çocuklara Yönelen Kirli Ellere Asla Toleransimiz Yoktur'
Cumhurbaskanligi Bestepe Kongre Merkezi’nde düzenlenen program, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan basladi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan hazirlanan kisa film gösterimi sonrasinda halk müzigi sanatçisi Sükriye Tutkun sevilen sarkilarini seslendirdi. 9 yasindayken koruyucu aile hizmeti ile tanisan Meral Altuntas’in konusmasi salonda bulunanlara duygu dolu anlar yasatti.

Çocuk istismari sebebiyle üzüntü duydugunu dile getirerek konusmasina baslayan Emine Erdogan, “Sözlerime, çocuk ve istismar kelimelerini yan yana sikça duydugumuz su günlerde yasadigim tarifsiz üzüntü ile baslamak istiyorum. Her bir çocuk istismari kalbimizde onulmaz yaralar açiyor. Çocuklara yönelen kirli ellere asla toleransimiz yoktur. Toplum olarak tüm çocuklardan sorumlu oldugumuzu hiç unutmayalim. Bu yaralari ortak bir suurla asabiliriz. Inaniyorum ki, bu suçlari isleyenler en agir sekilde cezalandirilacaktir. Devletimiz her zaman tüm imkanlariyla çocuklarinin yanindadir” ifadelerini kullandi.

“HERHANGI BIR SEBEPLE AILESINDEN UZAK DÜSMÜS ÇOCUKLARIMIZ, DEVLETIMIZIN KURUMLARINDA HER TÜRLÜ IMKÂN SAGLANARAK BAKILIYOR”

Emine Erdogan, “Toplumumuzda dayanisma kültürünün kökleri çok derinlere uzanir. Ele ele vermek, birbirimizin elinden tutmak adeta bir melekedir. Darülaceze, Darussafaka gibi kurumlarimiz, sefkat mirasimizin korundugu çatilardir. Çünkü, insanin insana muhtaç oldugu gerçegi damarlarimizda dolasir. Herhangi bir sebeple ailesinden uzak düsmüs çocuklarimiz, devletimizin kurumlarinda her türlü imkân saglanarak bakiliyor. Egitimden psikolojik destege, spor, sanat gibi faaliyetlerden istihdama kadar her alanda eksiksiz bir hizmet aliyorlar. Bugün devletimizin himayesinde büyümüs gerek kamuda, gerek özel sektörde çok iyi yerlere gelmis nice insan var. Sanattan spor dünyasina adini türlü basarilarla andigimiz, topluma rol model olmus evlatlarimiz yetisti. Devletimizin sefkat eli, bu çocuklari mutlu hikâyelerin kahramani haline getirdi. Ne kadar gurur duysak az. Yine de çocuklarin aile ortaminda büyümesi önceligimizdir” diye konustu.



“2002’DE KORUYUCU AILE SAYIMIZ 515’TI, BUGÜN 6 BIN 687 KORUYUCU AILEMIZIN KANATLARI ALTINDA 8 BIN 141 YAVRUMUZ YASIYOR”

EMINE ERDOGAN, KONUSMASINA SU SEKILDE DEVAM ETTI:

“Koruyucu aile sisteminin yayginlasmasi gerçekten çok önemli. Bakin, 2002’de koruyucu aile sayimiz 515’ti. Bugün geldigimiz noktada 6 bin 687 koruyucu ailemizin kanatlari altinda tam 8 bin 141 yavrumuz yasiyor. Salgin gibi büyük bir afet döneminde bile bu yilin ilk yarisinda 536 çocugumuz, 437 ailemizin evladi olmuslar. Bununla beraber savas, çatisma gibi sebeplerle göç etmis ailelerin emaneti evlatlarimiz da var. Halihazirda 424 yabanci uyruklu çocuk koruyucu aile hizmet modelinden istifade ediyor. Koruyucu ailelerimiz, ülkemizin tüm illerine yayilmis durumda. Bu ailelerimize ’Müslümanlar arasinda en hayirli ev, içerisinde yetim olan ve yetime iyi muamele yapilan evdir’ hadisi serifi ne büyük müjdedir. Rahman ve Rahim isimleri, Allah’in sonsuz merhamet sahibi oldugunu ifade eder. Merhameti bir yasam biçimi haline getirmek bizi Rahman’a yakinlastirir. Sunu da mutlulukla ifade etmek isterim; ailelerimiz engelli yavrularimiza da sahip çikiyor. 884 engelli çocugumuz, koruyucu ailelerinin yaninda huzur içinde yasiyor. Bu çocuklarin içinde yüzde 100 engelli olanlar var.”

“BAKANLIGIMIZIN SARTLARINA UYAN HERKES KORUYUCU ANNE, BABA OLABILIR”

Ailelerden deneyimlerini paylasmasini isteyen Emine Erdogan, “Bu yüce gönüllülügün sirlarini lütfen bizlerle paylasin. Çünkü deneyimlerin paylasilmasi herkes için yol göstericidir. Güzele meyli olan insan için sizin biraktiginiz ayak izlerini takip etmek bir sereftir. Bakanligimiz, deneyim aktarimi için de bir proje olusturdu. Rehber Koruyucu Aile uygulamasiyla tecrübeli aileler, sisteme yeni katilan ailelere yaren oluyor. Dolayisiyla koruyucu aile olmak isteyen kisilere buradan sunu söylemek isterim; çikacaginiz yolda yalniz degilsiniz. Devletimiz tüm imkânlariyla sizlerin yanindadir. Çocuklarimizin egitim masraflarindan bakim masraflarina, kurs ücretlerinden servis ücretlerine kadar her sey karsilaniyor. Ister evli, ister bekâr, bakanligimizin sartlarina uyan herkes koruyucu anne, baba olabilir. Koruyucu ailelerimiz arasinda zaten çocuk sahibi olan ailelerimizin de sayica fazla oldugunu belirtmek isterim. Yani koruyucu aile olmak sadece çocuk hasreti gidermek demek degildir. Hatta torunlari olan insanlarin bile yeniden koruyucu aile olduklarini biliyoruz. Bu, birbirimize emanet oldugumuzu, sadece dille degil, hal diliyle de söylemenin en güzel yoludur” seklinde konustu.



“6 BIN 687 AILEMIZ, KALPLERINI AÇTIKLARI EVLATLARIMIZA MUHTESEM BIR HATIRALAR KOLEKSIYONU HAZIRLIYORLAR”

Erdogan, “Hayatta biri hariç her yara kabuk tutar. Çocuklukta aldigimiz yaralar, ruhumuzun derinlerinde, fay hatlarina dönüsür. O nedenle her çocuga yaralari sarilmis bir çocukluk vermek boynumuzun borcudur. Çünkü bizler, yetiskin olunca basimizi hep çocukluk anilarimiza yasliyoruz. Orada dinleniyoruz. Hayallerimizde çocuklugumuzun ana yurduna seyahat edip, hasret gideriyoruz. Ruhumuzu çocukluk günlerinin sevinciyle besliyoruz. O yüzden her çocugun mutlaka sicak bir yuvasi olmalidir. Bayram sabahlarinda öpecek bir eli tutmalidir. Bugün 6 bin 687 ailemiz, kalplerini açtiklari evlatlarimiza muhtesem bir hatiralar koleksiyonu hazirliyorlar. Allah sizlerden razi olsun. Varliginiz, insanligin umududur, siginagimizdir. Tüm koruyucu ailelerimize insanlik adina sonsuz sükranlarimi sunuyorum” diyerek konusmasini sonlandirdi.

BAKAN YANIK: “ÇOCUKLARI SEVMEK IÇIN ÇOK FAZLA SEBEPLERIMIZ VAR”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Derya Yanik, “30 Haziran’i ‘Koruyu Anne Günü’ olarak ilan ettik. Çocuklari sevmek için çok fazla sebeplerimiz var. Benim için çocuklari sevmenin bir sebebi de onlarin esitlik algisidir. 30 Haziran, bugüne kadar yapilan çalismalarin üzerine bir gün tayin ederek toplumsal farkindaligi biraz daha artirarak ve biraz daha kamuoyunun önüne çikartarak koruyucu ailelik hizmetinin çalismasinin ne kadar önemli, hayati ve insana dair oldugunu anlatabilmek için ilan edilmis bir gün. Bu çatinin altinda ilk toplantimizin ve ilk programimizin çocuklarla ilgili, üstelik koruyucu ailelik ile ilgili olmasi da benim bu sorumlulugu tasirkenki talihim olarak tarihe geçiyor. Bunun için de ayrica sükrediyorum” açiklamasinda bulundu.

ALTUNTAS: “KORUYUCU AILEMIN SEVGISI KORKULARIMDAN DAHA BÜYÜKTÜ”

Henüz 9 yasindayken koruyucu aile hizmeti ile tanistigini dile getiren Meral Altuntas, “9 yasinda oldugum için anlayamadigim birçok sey vardi. Onlari sevmistim ama kardeslerimden ayrilmak istemiyordum. Yasim ve dünyam çok küçüktü. Aile ile birlikte eve gittigimde her sey çok büyük gelmisti, korkmustum. Ama koruyucu ailemin sevgisi korkularimdan daha büyüktü. Aradan 23 yil geçti ve biz çok sey sigdirdik bu 23 yila. Hiçbir sey kolay olmadi. Ancak sevgi ve güvenle her seyin üstesinden geldik. Üniversite hayatimdan sonra Kocaeli Aile Sosyal Hizmetler Müdürlügünde ögretmen olarak ise basladim. Atandigimda koruyucu aile yaninda büyüdügümü kimse bilmiyordu. Kader mi kismet mi bilmiyorum bir sekilde koruyucu aile biriminde görevlendirildim. Benim gibi birçok çocugun hayatina dokunma sansi geçti elime. Su an 32 yasindayim. 9 yasimdaki umutsuzlugum içerisinden çikarildigim için mutluyum” seklinde konustu.

Programin sonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Emine Erdogan’a ‘Türkiye Himaye-i Etfal Cemiyeti’ madalyasi hediye ederken, PTT tarafindan düzenlenen özel gün zarfi Emine Erdogan ve Bakan Yanik tarafindan imzalandi.

(Yunus Emre Kartal - Nurullah Geylani/IHA)
Kaynak: İHA