Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum Açiklamasi 'Altindag'in Büyük Dönüsümünü Baslatiyoruz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Altindag’in büyük dönüsümünü baslatiyoruz. Aktas Kentsel Dönüsüm Projemizle 357 yeni yuvamizin ve bereketin merkezi olacak 42 dükkânimizin temellerini atiyoruz" dedi.

Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum Açiklamasi 'Altindag'in Büyük Dönüsümünü Baslatiyoruz'


Çevre ve Sehirçilik Bakani Kurum, Altindag’da Büyük Dönüsüm Aktas Kentsel Dönüsüm Projesi Temel Atma Töreni’ne katildi.

Bakan Kurum, burada yaptigi konusmada, " Selçuklu’dan Osmanli’ya ve Cumhuriyet’e kadar yüzyillar boyunca ’Tarihi Ankara’ olarak bilinen özel bir yerde, Altindag’dayiz. Ankara için, Altindag için tarihi bir dönüsümü, Altindag’in büyük dönüsümünü baslatiyoruz. Aktas Kentsel Dönüsüm Projemizle 357 yeni yuvamizin ve bereketin merkezi olacak 42 dükkânimizin temellerini atiyoruz. Yeni yuvalarimiz hayirli olsun. Dükkânlarimiz hayirli olsun. Parklarimiz, yollarimiz, yesil alanlarimiz, Altindag için, Baskentimiz için hayirli ugurlu olsun." diye konustu.



Bakan Kurum sözlerini söyle sürdürdü:

"Cumhurbaskanimizin liderliginde gerçeklestirdigimiz medeniyet yürüyüsünde; ’çevreye saygili sehirler’ diyerek; 81 sehrimizde yatirimlarimiza ara vermeden devam ediyoruz. Sehirlerimizin tarihi ve kültürel dokusuna sadik kaliyoruz. Vatandaslarimizin can ve mal güvenligini korumak; çocuklarimiz, yaslilarimiz, engellilerimiz için var gücümüzle çalisiyoruz. Ekolojik koridorlariyla, millet bahçeleriyle, bisiklet ve yürüyüs yollariyla, mahalle kültürünü yasatan yatay mimarisiyle 1000 yillik kültürel degerlerimizi, sehirlerimizde harmanliyoruz. Bizim milletimiz, sizler, daha yasanabilir, daha güvenli ve daha saglikli sehirleri hak ediyorsunuz. Bu sebepten; cennet vatanimizin deprem gerçegini bir an olsun aklimizdan çikarmiyoruz, unutmuyoruz. Deprem dönüsümünde adeta zamanla yarisiyoruz. Ülkemizin sagliksiz yapi stokunu sehir sehir, ilçe ilçe ve köy köy tariyor, riskli alanlari, binalari tespit ediyoruz. 2012 yilinda Cumhurbaskanimiz bir dönüsüm seferberligi baslatti. Biz de ’Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüsüm’ diyerek süreci daha da hizlandirdik."

“Tek çözüm kentsel dönüsüm, diyerek, her bir vatandasimiza gidiyoruz, dönüsümü anlatiyoruz." ifadelerini kullanan Bakan Kurum, "Evlatlarimizin, yavrularimizin mutlu olacagi yuvalari bir an evvel yapmak için çalisiyoruz. Depreme dayaniksiz binalari, vatandaslarimizin gönül rizasiyla yikiyoruz, hemen yenisini yapiyoruz. Bu sayede bugüne kadar, 2.5 milyon konutun dönüsümünü tamamladik. Su anda Türkiye genelinde, sahada yatirim degeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konut ve deprem dönüsüm konutumuzun insasi hizla devam ediyor. Bakanlik olarak; Ankara’nin hemen hemen her ilçesinde; Ankara’nin her yerinde kentsel dönüsüm, diyerek, on binlerce sagliksiz yapiyi dönüstürdük" açiklamasinda bulundu.



Altindag’in yerinin ayri oldugunu belirten Bakan Kurum, "Çünkü burasi ’Eski Ankara’, ’Tarihi Ankara’. Ilçemizde; 4 etaptan olusan muhtesem bir projeyle, tarihi bugünle bulusturuyoruz. Ülkemizin en önemli kentsel yenileme projesini Altindag’da gerçeklestiriyoruz. Çünkü Altindag, tarihiyle, kültürüyle bunu hak ediyor, Altindaglilar olarak bunu fazlasiyla hak ediyorsunuz. Projemizin ilk etabi için Ankara Kalesi çevresini, ikinci etapta ise Hergelen Meydani’nin bulundugu bölgeyi belirledik. Hergelen Meydani’ndaki projemizle, sehrimize tarihi ve kültürel dokusuyla, önemli bir turizm merkezini kazandiriyoruz. Üçüncü etabimiz, Ulus’taki ’Yahudi Mahallesi’. Son etabimiz ise Altindag Belediye binamizin oldugu yaklasik 12 bin metrekarelik alani kapsiyor. Belediye binasini yikiyoruz. Alti otopark, üstü park olacak sekilde yeniden düzenliyoruz. Durmuyoruz! Hacettepe Mahallemizde de; Hamamarkasi’nda sokak sagliklastirma, cephe yenileme ve tarihi konaklarin restorasyonunu yapiyoruz. Devam ediyoruz! 2200 yasindaki Ankara Kalemizin bulundugu tepenin eteklerinde, Kayabasi mevkiinde; Kale çevresinin tarihi ve turistik cazibesini en yüksege tasiyacak projemize basladik. Bölgedeki riskli yapilari yikiyoruz. Burada da Ankara’nin o essiz güzellikteki tarihi konaklariyla bezenmis mahallelerini yeniden ihya ediyoruz" diye konustu.



Bakan Kurum, Altindag’daki projeleri ise söyle siraladi:

"Atifbey-Hidirliktepe ve Ismetpasa Mahallelerinde, riskli alanda 5 bin 200 konutun 4 bin 100 tanesini yiktik. Burada, yesille iç içe, yepyeni bir yapilasmayi hizlica hayata geçiriyoruz. Gümüsdere’deki rezerv alanimizda Itfaiye (Spotçular) Çarsisi için, 152 dükkân, 85 ofis, çok amaçli salon yapiyoruz. Ihalesini yaptik. Kollari sivadik. Çalismalarimiza basladik. Baspinar Mahallesi’ndeki riskli alanda imar planlarini onayladik. Vatandaslarimiz büyük bir heyecanla tapularini aliyorlar. Baspinar’i da insallah hep birlikte gelecege en güzel sekilde tasiyoruz. Çaliskanlar Mahallesi’ndeki riskli alanda, 542 konut ve 19 dükkândan olusan projelerimizi tamamladik, 202 konutu hak sahiplerine teslim ettik. Teslimlerimize devam ediyoruz. Önder Mahallemiz bastan beri çok kiymetliydi. Buradaki rezerv alanimizda, 340 konutu ve 68 isyerinin yapimini hizlica tamamladik. Simdi, Örnek Mahallemizdeki riskli alanda da imar plani çalismamizi hizlandiriyoruz, en kisa sürede tamamliyoruz. Burada da Altindag’in sanina yakisir bir kentsel dönüsümü baslatiyoruz. Gültepe’deki riskli alanda da imar planlarimizi tamamladik. Burada da yikim ve anlasma sürecimiz devam ediyor. Insallah, Altindag’da 7 koldan baslattigimiz bu dev dönüsüm hamleleriyle, bu büyük sehircilik adimlariyla, Altindagli hemserilerimizin hizmetkâriyiz, Baskentimizin hizmetkâriyiz."

Altindag Cinderesi bölgesinde geçen yil baslattiklari projede 451 konutun insasinin tüm hiziyla sürdügünü vurgulayan Bakan Kurum, " Insallah 2022 yilinin Ocak ayinda buradaki konutlarimizi vatandaslarimiza teslim edecegiz. Bugün de TOKI Baskanligimiz eliyle; Aktas Mahallesi’nde rezerv yapi alani olarak belirledigimiz 28 bin metrekare alanda, 357 konutun ve 42 dükkanin temellerini atiyoruz. Üretecegimiz konutlarimizin 303 tanesini 2+1, 54 tanesini de 3+1 olarak insa edecegiz. Konutlarimizi 1 yil içerisinde bitirip sicak yuvalarini hak sahibi vatandaslarimiza teslim edecegiz. Saydigim tüm bu projelerle, Altindag’a, bakin bu sayiya dikkat, 2053 konut ve dükkânimizi kazandirmis olacagiz. Tüm projelerimiz Altindag için, Ankara için, ülkemiz için hayirli ugurlu olsun" seklinde konustu.



Törene, Ankara Valisi Vasip Sahin, TOKI Baskani Ömer Bulut, Altindag Belediye Baskani Asim Balci ve çok sayida vatandas katildi.

Yapilan konusmalarin ardindan butona basarak projenin starti verildi.

Kaynak: İHA