Cammu Kesmir'de Çatisma Açiklamasi 2 Ölü

Hindistan’daki Cammu Kesmir bölgesinde güvenlik güçleriyle bagimsizlik yanlisi direnisçiler arasinda çikan çatismada 2 direnisçi yasamini yitirdi.

Bölge basinindaki habere göre, Kulgam bölgesinde ihbar üzerine operasyon düzenleyen güvenlik görevlileriyle direnisçiler arasinda çatisma çikti.

Çatismada 2 direnisçi hayatini kaybetti.

Bölge güvenlik kordonuna alinirken genis çapli arama faaliyetleri baslatildi.

- Cammu Kesmir'in özel statüsünün kaldirilmasi

Hindistan, anayasanin yarim asirdan uzun süredir Cammu Kesmir'e ayricalik taniyan 370'nci maddesini 5 Agustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapisini ortadan kaldirmis ve eyaleti ikiye bölmüstü.

Eyalet, 31 Ekim 2019'da resmi olarak merkeze bagli Cammu Kesmir ve Ladakh "Birlik Topragi" statüsünde iki bölgeye ayrilmisti.

Kararin ardindan Hint güvenlik güçleri, Cammu Kesmir'de asayis operasyonlarini ve halk üzerindeki baskilari yogunlastirmis, sokaga çikma yasaginin yani sira internet, telefon ve ulasim kisitlamalari getirilmis, bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltina alinmisti.

Ingiltere'den bagimsizligin kazanildigi 1947'den bu yana Cammu Kesmir, kendi yasalarini çikarabilen ayricalikli konumdaydi. Bu özel statü, yabancilarin bölgeye yerlesmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaslik yasasini da içeriyordu.

Kaynak: AA