Afganistan'daki NATO Güçlerinin Amerikali Komutani, Çekilme Sonrasi 'Iç Savas Çikabilecegi' Uyarisi Yapti

Afganistan'daki NATO ve ABD güçlerinin komutani General Scott Miller, yabanci askeri güçlerin çekilmesiyle "iç savas çikabilecegi" uyarisinda bulundu.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Kararli Destek Misyonu kapsaminda görev yapan güçlerin komutani General Miller, baskent Kabil'deki karargahinda gazetecilerin sorularini yanitladi.

Taliban'in kontrolü altindaki bölgeleri artirdigina dikkati çeken Miller, "Güvenlik durumu su an iyi degil. Mevcut egilim sürerse iç savasin kaçinilmaz olacagini öngörebiliriz. Bu dünyayi endiseye sevk etmeli." ifadelerini kullandi.

Miller, Afganistan'daki savasin ancak siyasi çözümle sona erebilecegini vurgulayarak "Eger siddeti azaltmazsaniz siyasi çözüm giderek zor hale gelecektir." ifadelerini kullandi.

Afganistan hükümetine danismanlik yapan Amerikali askerlerin, Taliban ile mücadelede önemli bölgelere öncelik verilmesini, kentlerin ve ana otoyollarin kontrolüne odaklanilmasini, stratejik degeri daha az olan kirsal bölgelerin Taliban'a birakilmasini tavsiye ettigini animsatan Miller, söz konusu stratejinin yeni dönemde, Afgan hükümetinin kaynaklarinin azalmasiyla daha fazla önem kazanacagini vurguladi.

ABD ve NATO güçlerinin Eylül 2018'den beri komutanligini yapan, daha önce de ülkedeki ABD özel kuvvetlerine komuta eden Miller, 2001'deki isgalden bu yana ABD'nin Afganistan'daki varliginin basarisizlik olarak degerlendirip degerlendirilemeyecegi sorusuna, "ABD'nin mirasini gelecek tayin edecek. Bu hikayenin devamini bize gelecek anlatacak." yanitini verdi.

ABD yönetimi 29 Subat 2020'de Taliban ile anlasmaya varmis ve 1 Mayis 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilecegi konusunda mutabik kalmisti.

Joe Biden yönetimi ise 1 Mayis'tan baslamak üzere 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilmis olacaklarini açiklamisti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanliginin (CENTCOM) en son açiklamasina göre, çekilmenin yüzde 50'den fazlasi tamamlandi ve 6 askeri üs Afgan güçlerine teslim edildi ancak komutanlik çekilen asker sayisini henüz resmi olarak açiklamadi.

Çekilmenin ardindan ABD'nin yalnizca Kabil Büyükelçiligini korumak üzere birkaç yüz kisilik bir askeri birlik bulundurmasi öngörülüyor.

Öte yandan Kabil Uluslararasi Havaalaninin korunma için Türkiye ile prensipte anlasmaya varan Washington yönetimi, buradaki güçlere destek için bir miktar askeri muhafaza etmeyi degerlendiriyor.

Kaynak: AA