Tokat'ta Ihracatin Kooperatif Araciligiyla Yapilmasiyla Kirazdan Elde Edilen Gelir Artacak

Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ali Çelik: '4 köyü bir araya getirip kooperatif kurdurduk. Burada kirazin ihracata uygun hale getirilmesiyle alakali paketleme ve kalibrasyon tesisi kurduk. Insallah seneye o tesisten Tokat'tan direkt ihracat yapacagiz' 'Su anki kiraz üretimimiz 20 bin ton civarinda. 10 bin dönümlük alanda kiraz yetistiriciligi yapiliyor. Yapilan çalismalarla önümüzdeki 23 yil içinde kiraz üretimini 40 ila 50 bin tona çikaracagiz'

EKBER TÜRKOGLU - Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Ali Çelik, "4 köyü bir araya getirip kooperatif kurdurduk. Burada kirazin ihracata uygun hale getirilmesi ile alakali paketleme ve kalibrasyon tesisi kurduk. Insallah seneye o tesisten Tokat'tan direkt ihracat yapacagiz." dedi.

Il genelinde yetistirilen "Ziraat 0900" basta olmak üzere "Napolyon", "Lambert", "Vink" ve "Stella" gibi kiraz türlerinin yaklasik yüzde 60'i yurt disina gönderiliyor.

Tokat kirazinin Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Almanya, Hollanda ve Italya'nin ardindan Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Çin ve Birlesik Arap Emirlikleri'ne ihraci için de çalisma yürütülüyor.

Bu kapsamda Kemalpasa, Akyamaç, Kömeç ve Emirseyit köylerinin ortakliginda kurulan S.S. Tokat Kiraz ve Meyve Üreticileri Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ile il disindan yapilan kiraz ihracatinin kentten gerçeklestirilmesi, böylece kentin elde ettigi gelirin artmasi hedefleniyor.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Ali Çelik, AA muhabirine, Tokat için asma yapragi ve kirazin önemli ürünler oldugunu söyledi.

Kentte bir süre önce baslayan kiraz hasadinin sürdügünü belirten Çelik, "Kirazimiza yurt içi ve disindan talepler var. Bizi arayan arkadaslarimizin tamami, özellikle Tokat'in kirazini tatmak istiyor. Yogun sekilde Türkiye'nin her yerinden talep aliyoruz. Türkiye'de Tokat kirazinin tadi ve kalitesinin bilinmesiyle ihracatta da önümüz açildi." ifadelerini kullandi.

- "Kiraz, Tokat'in yükselen degeri"

Tokat'tan ihracatin artmasi, yeni pazarlar bulunmasi amaciyla ihracatçi firmalarla görüsmeler yaptiklarini dile getiren Çelik, söyle devam etti:

"Orta Dogu'dakiler ve Çin gibi ülkelerle ihraççi firmalarimizin görüsmeleri oldu. Firmalar yogun talepte bulunuyor. Önümüzdeki sene kirazimizi baska sehirdeki ihraççi firmalar üzerinden degil, sag olsun, Sayin Valimizin destekleriyle proje yapiyoruz, 4 köyü bir araya getirip kooperatif kurdurduk. Burada kirazin ihracata uygun hale getirilmesi ile alakali paketleme ve kalibrasyon tesisi kurduk. Insallah seneye o tesisten Tokat'tan direkt ihracat yapacagiz. Kiraz, Tokat'in yükselen degeri. Tokat ekonomisi için önemi her geçen gün biraz daha artiyor."

Bu yil sosyal medyada da kirazla ilgili tanitim yaptiklarini anlatan Çelik, "Önümüzdeki dönemlerde Tokat kirazi ile ilgili hem Türkiye'de hem de dünyada ciddi pazarin olacagini düsünüyorum. Su anki kiraz üretimimiz 20 bin ton civarinda. 10 bin dönümlük alanda kiraz yetistiriciligi yapiliyor. Yapilan çalismalarla önümüzdeki 2-3 yil içinde kiraz üretimini 40 ila 50 bin tona çikaracagiz." dedi.

Kemalpasa köyünde 40 yildir kiraz üretimi yapan Cemal Dogru da Ziraat 0900 türü kirazin hasadina devam ettiklerini belirterek, "Doludan dolayi yüzde 30'luk kaybimiz var. Kiraz toplama isinde isçilikte fazla zorlanmiyoruz ama kalifiyeli eleman yok." diye konustu.

Kaynak: AA