Kabe Kusagi Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne Yerlestirildi

Fatih Sultan Mehmet’in sandukasi üzerine serili olan “Kabe Kusagi”, gerçeklestirilen restorasyonun ardindan tekrar yerine yerlestirildi. Kusagin yerlestirilme töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “10 aylik bir süreçte 12 kisilik ekiple restorasyon islemi tamamladi” dedi.

Kabe Kusagi Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne Yerlestirildi
Restorasyonu tamamlanan “Kabe Kusagi”nin yerlestirme töreni Fatih Cami’nde bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde gerçeklestirdi. Törene Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Istanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, Fatih Kaymakami Kaan Peker, Fatih Belediye Baskani M. Ergün Turan ve Istanbul Müftüsü Mehmet Emin Masali katildi.

Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet türbeyi gezerek sandukanin üzerine örtülen Kabe Kusagi’ni inceledi. Istanbul Müftüsü Mehmet Emin Masali’nin okudugu dualarin ardindan basin açiklamasina geçildi.

“10 AYLIK SÜREÇTE 12 KISILIK EKIPLE RESTORASYON TAMAMLANDI”

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy konusmasinda, “Kabe kusagi Fatih Sultan Mehmet Han’in sandukasinin üzerinde bulunuyordu. Zaman içerisinde, uzun süreç geçtigi için yipranmisti. Ölçüleri yaklasik 380 santimetreye 78 santimetre ebatlarinda bir kusak. Kusagin üzerinde Bakara suresinin 125’nci Ayeti isli durumda. Temmuz 2020 yilinda restorasyonu ile ilgili çalisma baslatiliyor. 10 Agustos 2020 yilinda Bakanligimizca Istanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi’nin bölge laboratuvarina teslim ettik. Çalismalara basladik. 10 aylik bir süreçte 12 kisilik ekiple restorasyon islemi tamamladi” ifadelerine yer verdi.

“Kumasin üzerindeki eksik parçalar tamamlandi”

Kusak üzerinde yapilan islemlerden söz eden Bakan Ersoy, “Öncelikli olarak bir fotograflama yapildi. Dijital ince fotograflama ve detaylama görüntüleri alindiktan sonra üzerindeki gümüs tellerle olan yazilar, öncelikle eksik parçalar tamamlandi. Bu parçalar detayli bakildiginda farkindalik olsun diye ipek kumasla yapildi. Orjinali tel. Ayni renklerle dokuya uygun sekilde yapildi. Kumasin üzerindeki eksik parçalar tamamlandi. Kumasin arka tarafindaki astara da pamuklu kumasla bir astar yapildi. Tekrar kullanilacak, bakimli, restore edilecek hale geldi. Bugün de sizlerle beraber ait oldugu yere koyduk. Emegi geçen 12 kisilik ekibe tesekkür etmek istiyorum. Bize Istanbul’u fethederek bagislayan Fatih Sultan Mehmet Han’in ruhunu sad etmis olduk” dedi.

(Caner Sönmez - Ismet Aktas/IHA)
Kaynak: İHA