AK Parti Kirikkale Milletvekili Can'dan 'MKE Özellestirilecek' Iddialarina Cevap Açiklamasi

'MKE özellestirilemez, kanun teklifinin maksadinda da özellestirme yok'.

AK Parti Kirikkale Milletvekili Ramazan Can, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'ne iliskin, "MKE özellestirilemez, kanun teklifinin maksadinda da özellestirme yok." dedi.

Can, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, 100 yillik kurum olan Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu'nun, istihdamin artmasina paralel olarak 1980'li yillarda zirve yaptigini ancak emek yogun modernize edilemedigi için günümüzde ciddi istihdam kaybina ugradigini söyledi.

Kendisinin de bir dönem MKE mensubu oldugunu söyleyen Can, "Çirak Okulu'na 1984'te girdim, 1986'da mezun oldum ve Kirikkale Silah Fabrikasi'nda isçi olarak basladim. O tezgahlarin arasinda çalismis, liseyi disaridan bitirmis, Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren bir kardesiniz olarak söylüyorum, bu kurum çok önemli, stratejik, yerli ve milli bir kurum." ifadelerini kullandi.

MKE'nin, savunma sanayisinin temel tasi oldugunu vurgulayan Can, "MKE'nin anonim sirket olmasini düzenleyen kanun teklifimizle, mevcut personelimizin tirnagina zarar gelmeyecek bir düzenleme yapilacak." dedi.

- "MKE AS, dünya silah devleriyle rekabet edecek"

Düzenlemeyi istismar eden açiklamalar yapildigini ifade eden Can, sunlari kaydetti:

"MKE su anda zaten özellestirme kapsaminda, her an özellestirilebilecek bir durumda. Buna bir kanun çikarmaya da gerek yok. Ama 'MKE, stratejik bir kurumdur. Dünya silah devleriyle rekabet edebilecek bir seviyeye kavusturmamiz lazim. Devletin bütün imtiyazlari devam etsin ama KIT olmasi hasebiyle kisitlarindan, prangalarindan da kurtulsun, özel tesebbüs mantigiyla da çalissin. Özellestirilemesin ancak özel sektör mantigiyla bir anonim sirket seklinde rahat, elastiki imkanlara kavusabilsin.' diye bu kanun teklifi getirildi. Netice itibariyla kanun teklifinin 'Muafiyetler' baslikli maddesinde, yeni kurulacak MKE AS ile sirkete ait olan istirakler, Özellestirme Uygulamalari Hakkinda Kanun'dan muaf tutuldu. Ama disarida 'MKE özellestirilecek', 'MKE satiliyor', 'MKE Katarlilara peskes çekilecek' seklinde bilgi kirliligi oldu. Bunlar dogru degil. MKE özellestirilemez, kanun teklifinin maksadinda da özellestirme yok. Insallah kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin takdiriyle geçtikten sonra Cumhurbaskanimiz yürürlüge koydugunda MKE AS, artik dünya silah devleriyle rekabet edebilecek hukuki alt yapiya kavusan bir sirket olacak."
Kaynak: AA