KKTC Disisleri Bakani Ertugruloglu Açiklamasi Genel Sekreter'in Özel Temsilci Atama Konusu Zamana Oynama Oyunudur

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kibris meselesi için yeni "özel temsilci" atamasi konusunun sadece zamana oynama oyunu oldugunu söyledi.

Türk Ajansi Kibris'in (TAK) haberine göre, Ertugruloglu, Kibris meselesine iliskin gündemdeki konulari degerlendirdi.

Ertugruloglu, Gutteres'in Kibris konusu için özel temsilci atama düsüncesinin gündeme geldigini ögrendiklerini dile getirerek, "Bu düsüncenin yeni bir düsünce olmadigini, daha önce de böyle bir düsüncesi oldugunu biliyoruz. Bu düsüncenin tarafimizca olumlu bulunmadigi kendisine ifade edilmisti." dedi.

Özel temsilci atamasinin Brüksel temaslari içerisinde yeniden gündeme geldiginin anlasildigini dile getiren Ertugruloglu, "Özel temsilci atama konusu sadece ve sadece zamana oynama oyunudur." ifadelerini kullandi.

Ertugruloglu, Genel Sekreter'in gerçek hedefinin, kazanilacak zaman içerisinde Kibris Türk tarafini savundugu politikalardan vazgeçirmeye yönelik hamlelerin basariya ulasma sansini artirmaya yönelik oldugunu kaydetti.

"Iyi niyetli ve taraflara esit mesafede olma düsüncesinde olduguna inandigimiz Genel Sekreter'in Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesini tatmin etme adina ama Kibris Türklerini cezalandirma adina böyle bir öneri yapmasini dogru bulmuyorum." diyen Ertugruloglu, Guterres'ten beklentilerinin, Cenevre'deki 5+BM toplantisi sonucunda yaptigi "ortak zemin yoktur ancak bunu deklare edecek degilim, 2-3 ay içerisinde ikinci bir 5+ BM toplantisi çagiracagim." ifadesinin geregini yapmasi oldugunu vurguladi.

Ertugruloglu, süreci belirsizlige sokacak ve "sanki ortak bir zemin bulunma sansi vardir da bunun gerçeklesmesine zaman tanima gayreti" diye yorumlanacak bu aldatmaca öneriyi asla onaylamadigini kaydetti.

- "Kendi kendini yöneten bölgeler" ifadesine tepki

Bakan Ertugruloglu, söyle devam etti:

"Genel Sekretere düsen görev, ortak zemin olmamasi halinde, ki yok, bunu açik açik BM Güvenlik Konseyine yazacagi rapora koymasi ve ortak zemin olmamasi halinde de iyi niyet görevini BM Güvenlik Konseyine iade etmesi gerektigidir. Ikinci nokta ise Genel Sekreter'in Güvenlik Konseyine hazirlayacagi raporda 'kendi kendini yöneten bölgeler' ifadesini kullanma düsüncesi olduguna yönelik haberlerdir. Bu söylemler Kibris Türk halkini aldatmaya çalismaktan baska bir sey degildir. 'Kendi kendini yöneten bölgeler' dediginiz bölgeler hangi ülkededir? Kibris Cumhuriyeti'nde mi dediniz? Kimdir bu sözde Kibris Cumhuriyeti? Kibris Cumhuriyeti'ni çalip kullanmaya devam eden bir Rum devletidir. 'Yani kendi kendini yöneten bölgeler' ifadesiyle, akillarinca bizlerin kirmizi çizgimiz olan 'egemen esitlik olan ve esit uluslararasi statü' taleplerimizi tatmin edeceklerini düsünerek, bizleri bu kelime oyunlariyla aldatmaya yönelik kararliliklarini korumaya devam ettiklerini gösteriyor."

Bu oyunlara gelmeyeceklerini belirten Ertugruloglu, "Kibris Türk halkinin egemen esitligi ve devletinin de Rum devletiyle esit uluslararasi statüsünün kabulü kirmizi çizgilerimizdir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA