Kafkas Üniversitesinden Mezun Olan Ögrencilerin Bitirme Ödevi Kovid-19 Temali Projeler Oldu

Kars'ta Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Makine Mühendisligi Bölümü'nden mezun olan son sinif ögrencileri, gelistirdikleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) temali projeleri sergiledi.

Ögrenciler, bitirme projesi kapsaminda Kovid-19'un teshisini, tedavisini ve virüsten korunmayi kolaylastiracak ürünler tasarladi.

Kovid-19 ile mücadele kapsaminda 10 ögrencinin tasarladigi projeler, fakültelerinde sergilendi.

KAÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kadir Aslan, gazetecilere, ögrencileriyle güzel çalismalar yaptiklari için gurur duyduklarini söyledi.

Ögrencilerin yaptiklari projeleri gelistirerek insanliga daha yararli bireyler olacaklarini ifade eden Aslan, "Üniversitemizin Mühendislik Mimarlik Fakültesinin son sinif ögrencilerinin hazirladiklari Kovid-19 temali projenin tanitimini yapacagiz. Bu konuda ögrencilerimizle gurur duyuyoruz, çok güzel çalismalar ortaya çikardilar. Bu mezuniyet projesiyle mezun olacaklar. Insallah insanlara toplumumuza daha hayirli isler yapacaklar." dedi.

KAÜ Mühendislik Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ömür Deveci de fakülte ögrencilerinin toplum yararina çesitli tasarimlar yaptiklarini söyledi.

Ülkede son zamanlarda gelisen teknolojinin sevindirici oldugunu belirten Deveci, "Bizler fakültenin ögrencilerini TEKNOFEST programlarina hazirlama adina bu tip çalismalarin içerisinde bulunmalari için ugras vermekteyiz. Ögrencilerimiz son derece güzel çalismalar ürettiler. Bunlari çesitli ulusal ve uluslararasi yarisma programlarina sundular, bu da bizi gururlandirdi. Umarim yetistirdigimiz mühendisler ülkemizdeki ciddi projelere imza atarlar." diye konustu.

- "Projeleri, TEKNOFEST'e gönderdik"

Proje danismanligi yapan KAÜ Mühendislik Mimarlik Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Fatih Medet Alibeyoglu da bu yilki bitirme projelerinin temasini salgindan dolayi Kovid-19 olarak belirlediklerini dile getirdi.

Salgin döneminde yenilikçi ne gibi projelerin yapilacagi üzerine çalistiklarini ifade eden Alibeyoglu, "13 ögrencimizden 10 tanesi güzel projeler gerçeklestirdi. Projeleri, TEKNOFEST'e de gönderdik. Oradan destek alan projelerimiz, patent sürecince olan çalismalarimiz var. Bu konuda Kovid-19'a yenilikçi nasil bir yaklasim sunabiliriz, bunun çalismalarini yaptik. Kovid hastaliginin belirlenmesi, tedavi edilmesi ve hayatta daha konforlu yasayabilmek için projeler belirledik." seklinde konustu.

KAÜ Mühendislik Mimarlik Fakültesi ögrencilerinden Sedat Sen de Kovid-19 ile mücadele için tasarim gerçeklestirdigini dile getirerek, "Tasarimin Kovid-19 üzerine, bu tasarim kullanilirken genellikle alisveris merkezleri, marketler ve kozmetik ürünler satan magazalar için düsünüldü. Elle temas yöntemiyle bazi virüs ve bakterilerin özellikle de Kovid-19'un bulasmasinin önlenmesi amaciyla makineye yerlestirilen ürünler, 7 ile 10 saniye araliginda dezenfekte edecek, böyle bir çalisma gelistirdim." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA