'Istismar Ve Ihmal Haberlerinin Görsel Isitsel Medyada Sunumu Ilke Rehberi' Hazirlanacak

RTÜK Baskani Ebubekir Sahin: 'Görsel isitsel yayincilik alaninda en çok tartisma yaratan etik sorunlardan biri trajik haberlere iliskin yayinlardir' 'Kuskusuz bu tür olaylar haber degeri tasir ancak haberde siddetin, aglayan, aci çeken insanlarin yüzlerinin gösterilmesi, trajedinin sömürülmesi anlamina gelmektedir ki tüm bunlar çocuklarimiza ve ailelerine zarar vermektedir'.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Baskani Ebubekir Sahin, "Istismar ve Ihmal Haberlerinin Görsel Isitsel Medyada Sunumu Ilke Rehberi"nin hazirlanacagini belirterek, "Görsel isitsel yayincilik alaninda en çok tartisma yaratan etik sorunlardan biri trajik haberlere iliskin yayinlardir. Kuskusuz bu tür olaylar haber degeri tasir ancak haberde siddetin, aglayan, aci çeken insanlarin yüzlerinin gösterilmesi, trajedinin sömürülmesi anlamina gelmektedir ki tüm bunlar çocuklarimiza ve ailelerine zarar vermektedir." dedi.

Sahin, Saadet Ögretmen Çocuk Istismariyla Mücadele Derneginin (UCIM), AB destegi ile uygulayacagi "Güçlü UCIM, Güçlü Çocuklar Projesi"nin yürütülecegi UCIM Ankara AB Proje Ofisi'nin açilisina katildi.

Sahin, yaptigi konusmada, 2017'de kurulan dernegin kisa sürede hayata geçirilen güzel faaliyetlerle adindan söz ettirmeyi basardigini dile getirerek, "Çocuklar konusacak, UCIM yanlarinda olacak" sloganiyla yola çikan dernegi güçlü kilan en önemli seyin sayilari yüz binleri bulan gönüllüler oldugunu vurguladi.

UCIM'in çocuklarin saglikli biçimde yetismesini amaçladigini belirten Sahin, söyle devam etti:

"UCIM, çocuklari her tür duygusal, fiziksel ve cinsel istismardan korumak için sözde degil, özde çalisiyor çünkü isin içinde gönül olmazsa gösterilen çabalar belirli çizgileri asamiyor. Bu mücadele cesaret isidir ve biliyoruz ki bu cesaret UCIM'de tescilli. Uluslararasi Kadin Cesaret Ödülü'ne layik görülen Dernek Baskanimiz bunun en güzel ispatidir.

Çocuklarimiz, sevgi ve sefkatle davranilmasi gereken gelecegimizin mimarlaridir. Buna karsin onlar masum dünyalarinda kötülügün ne oldugunu bilmezken yetiskinleri bile dehsete düsüren korkunç davranislara maruz kalmaktadirlar."

- "2011 yilindan bu yana 1572 kez müeyyide uyguladik"

Çocuklarin maruz kaldigi her incinmeyi derin bir üzüntüyle kalplerinde hissettiklerini dile getiren Sahin, bu nedenle çocuklara yapilan her türlü fiziksel ve psikolojik istismarin karsisinda yer alarak mücadelenin medya ayaginda paydaslarla is birligi yürütmekten gurur duyduklarini söyledi.

Sahin, 6112 sayili kanun ile medyada çocuk haklarinin güvenceye alindigini aktararak, sunlari kaydetti:

"Kirmizi çizgimiz olan çocuklari korumak için yaptigimiz denetleme faaliyetleri neticesinde çocuk hassasiyeti göstermeyen yayin kuruluslarina 2011 yilindan bu yana 1572 kez müeyyide uyguladik.

RTÜK olarak, her bir çocugumuzun güvende olmasi hedefiyle faaliyetlerimizi gerçeklestiriyor ve çocuklara pozitif ayrimcilik yapmayi bir kamu vicdani meselesi olarak görüyoruz. RTÜK olarak, çocuklarin ruhsal, fiziksel ve ahlaki gelisimine zarar verebilecek her türlü içerigin önlenmesi için azami gayret gösteriyoruz ve bunu yaparken sadece ceza vermek, denetlemek seklinde degil, düzenlemek ve tesvik etmek seklinde de yapmayi bir misyon olarak kabul ediyoruz."

- "Asiri tüketimi tavsiye edilmeyen gidalarin reklamlarina sinirlama getirdik"

Sahin, bu misyonun geregi olarak, çocuklarin zararli yayinlardan korunmasi için "akilli isaretler" uygulamasinin baslatildigini animsatti.

Bunun yani sira "medya okuryazarligi egitimleri", "Iyi Uykular Çocuklar Projesi"nin yapildigini da belirten Sahin, yayin içeriklerinin denetimine iliskin "çocuk ve gençler ihtisas komisyonu" ve "kamuoyu arastirmalari" gibi pek çok çalisma yapildigini ve olumlu sonuçlar alindigini dile getirdi.

Medya bulusmalari ve üniversite bulusmalarinda, çocuklarla ilgili hassasiyetleri paylasarak farkindaligi artirdiklarini söyleyen Sahin, Saglik Bakanligi is birligiyle toplum üzerinde beslenme aliskanliklarini dahi degistirebilecek bir etkiye sahip radyo ve televizyon yayinlarina iliskin olarak bazi düzenlemeler yapildigini ifade etti.

Çocuklari, obezite ve ona bagli zararli sonuçlardan korumak için asiri tüketimi tavsiye edilmeyen gidalarin reklamlarina sinirlama getirdiklerini bildiren Sahin, sunlari kaydetti:

"Internet ortamindan yapilan dijital yayinlarin düzenlenmesi kapsaminda ise çocuklara zararli yayin içeriklerine karsi telkinde bulunarak seç-izle platformlarina 18 yas üstü yayinlarda zorunlu PIN uygulamasi getirilmesini temin ettik. Üst Kurulumuz ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan 'aile ve çocuk dostu yapim ve dizilerin" tesvik edilmesine yönelik yeni bir çalisma baslattik.

Anayasa ve yasadan aldigimiz güçle medyanin istismari ve siddeti normallestiren içeriklerden kaçinmasi için gerekli tüm tedbirleri aliyoruz fakat bu mücadelenin sadece devlet kurumlari tarafindan yapilamayacaginin bilincindeyiz. Burada sorumluluk toplumun tüm kesimlerinindir. Çocuk istismariyla mücadele konusunda STK'lerimize de çok is düsüyor."

- "Istismar ve Ihmal Haberlerinin Görsel Isitsel Medyada Sunumu Ilke Rehberi" hazirlanacak

Sahin, UCIM'in sivil toplum kuruluslari tarafindan alinmasi gereken inisiyatifin en güzel örneklerinden biri oldugunun altini çizdi.

RTÜK ve UCIM'in birlikte yapilacak çalismalarin yükledigi sorumlulugun bilincinde olduklarini vurgulayan Sahin, "Yapilacak toplantilarin bir sonucu olacaktir. Bu kapsamda AB proje ortagi olarak UCIM ile birlikte gerçeklestirmeyi planladigimiz etkinlikler, egitimler olacaktir ve 'Çocuk Dostu Yayincilik Çalistayi' yapilacaktir. Çalistayin ardindan da 'Istismar ve Ihmal Haberlerinin Görsel Isitsel Medyada Sunumu Ilke Rehberi' hazirlanacaktir ve en kisa sürede kamuoyunun önüne getirilecektir. Bu yapilan çalismalarin medyada ciddi bir sekilde yer bulacagina simdiden söz verebilirim." diye konustu.

Bu rehber ile yayincilara hatirlatmalar yapilmasi ve öneriler sunulmasinin amaçlandigini dile getiren Sahin, "Görsel isitsel yayincilik alaninda en çok tartisma yaratan etik sorunlardan biri trajik haberlere iliskin yayinlardir. Kuskusuz bu tür olaylar, haber degeri tasir ancak haberde siddetin, aglayan, aci çeken insanlarin yüzlerinin gösterilmesi, trajedinin sömürülmesi anlamina gelmektedir ki tüm bunlar çocuklarimiza ve ailelerine zarar vermektedir." diye konustu.

Sahin, bu nedenle çocuk istismari ve ihmalini de kapsayan trajik haberlerin sunumunda yayincilardan daha fazla hassasiyet beklediklerine isaret etti.

Emegi geçen herkese tesekkür eden RTÜK Baskani Sahin, "Ilgili devlet kurumlarimiz ve sivil toplum kuruluslarimizla, mücadelemize destek verebilecek her kesimle 'amasiz fakatsiz' omuz omuzayiz." dedi.
Kaynak: AA