BM Genel Sekreteri'nin Kibris Raporuna 'Kendi Kendini Yöneten Bölgeler' Ifadesini Ekleyebilecegi Iddia Edildi

Rum basininda, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in temmuzda BM Güvenlik Konseyine sunacagi Kibris Iyi Niyet Misyonu Raporu'na "kendi kendini yöneten bölgeler" ifadesini ekleyebilecegi ileri sürüldü.

Fileleftheros'un haberinde, BM Genel Sekreteri'nin geçici Kibris Özel Danismani Jane Holl Lute'un, 22 Haziran'da Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile görüsmesinde, Rum tarafinin böyle bir ifadenin rapora eklenmesine riza gösterme ihtimaline dair nabiz yokladigi ve yogun tepkiyle karsilandigi kaydedildi.

Haberde, BM Genel Sekreteri'nin, Iyi Niyet Misyonu Raporu'na "kendi kendini yöneten iki bölge" ifadesini ekleyerek Türk tarafini cesaretlendirme çabasina deginen Lute, Anastasiadis'e, raporda böyle bir ifade olmasinin Kibrisli Türklerin endiselerini giderecegini söyledigi öne sürüldü.

Raporda yer alacak böyle bir ifadenin KKTC'ye egemenlik teslim edilmesi anlamina gelecegine vurgu yapan Rum tarafinin, buna öfkesini ve rahatsizligini" ortaya koyarak sert tepki gösterdigi iddia edildi.

Kibris Türk tarafi, Türkiye'nin de destegiyle Kibris'ta çözüm için egemen esitlige dayali, yan yana ve is birligi içerisinde yasayan iki devlet modelini savunurken, Kibris Rum tarafi yarim asri askin süredir müzakere edilen ve bir sonuca varilamayan federasyon modelini destekliyor.

Kaynak: AA