Dikilili Vatandaslar, Belediyeye Tepki Gösterip 'Yol' Eylemi Yapti

Izmir Dikili’nin Cumhuriyet Mahallesi üzerindeki Bahriye Üçok Caddesi sakinleri, istemedikleri halde asfaltlanan yollarda yasanabilecek kazalara iliskin eylem yapti. Mahalle sakinleri bir an önce kaldirim ve geçit yapilmasini isterken, Dikili Belediyesine tepki gösterdi.

Dikilili Vatandaslar, Belediyeye Tepki Gösterip 'Yol' Eylemi Yapti
Izmir’in Dikili ilçesine bagli Cumhuriyet Mahallesi üzerindeki Bahriye Üçok Caddesi sakinleri, yollarinin asfaltlanmasi nedeniyle caddenin çevre yolu gibi kullanildigini, araçlarin çok hizli sürüldügünü ve bu durumun da kazalara sebebiyet verecegini belirterek eylem yapti. Yapilan basin açiklamasina Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de destek verirken; “Cadde mi, çevre yolu mu?”, “Bahriye Üçok Caddesi tehlike altinda”, “Meskûn mahal mi, otoban mi?”, “Kaza geliyorum diyor”, “Göz göre göre ölmek istemiyoruz” yazili dövizler açildi, “Asfaltta ölüm, nedir bu zulüm”, “Asfaltta ölmek istemiyoruz”, “Baskan çöz bu isi” sloganlari atildi. Yapilan basin açiklamasinda ise, “Trafik kazasi nedeniyle yaralanmak, göz göre göre ’geliyorum’ diyen kazalarda ölmek istemiyoruz. Evlerimizin arasindan geçen caddeye yaya kaldirimi istiyoruz. Hiz sinirini geçen araçlarin hizini kesecek her türlü tedbirin alinmasini istiyoruz” denildi.

“Baskan çöz bu isi”

26 Haziran 2020 tarihinde 87 mahalle sakini tarafindan verilen dilekçenin hatirlatildigi basin açiklamasinda, “Bu dilekçede parke tasla kapli olan caddemizin asfaltlanmasi halinde ortaya çikabilecek sakincalari dört madde halinde siralamistik. ’Mahalle içindeki caddenin asfaltlanmasi halinde trafikteki hiz artacak, kamu düzenini bozacak, canlilarin yasam hakkini tehdit edecektir. Mahalle halkinin olabilecekleri öngören tüm itirazlarina ragmen sosyal demokrat belediyecilik uygulamalarinin çok uzaginda, nedenini anlayamadigimiz bir israrla asfalt dökülmüstür. Kot fark gözetilmeden yapilan asfalt, yayalarin yürüyecegi bölümün asagisinda kalmasina neden olmus, bu bir yillik süre içerisinde yaya kaldirimi yapilmamistir’ demistik" ifadeleri kullanildi.

Belediye yetkililerine tepki

Dilekçe yazmaktan usandiklarini söyleyen mahalleliler, söyle devam etti: "Artik trafik sesinden rahatsiz oluyoruz. Ölüm korkusuyla, endise içerisinde yasadigimizi duyurmak istiyoruz. Özellikle büyük araçlarin çok hizli geldigini, yavaslamadigini, meskûn mahaldeki caddenin deyim yerindeyse ‘çevre yoluna’, adeta ‘otobana’ döndügünü duyurmak istiyoruz. Gecenin bir yarisinda freni patlamis bir kamyonun ya da hiz denemesi yapan motorlarin evimize girme riski ile karsi karsiyayiz. Çocuk parkinin oldugu alanda hiz kesme saglayan tedbirlerin alinmamis olmasi nasil bir ihmalkârlik, nasil bir vurdumduymazliktir? Çocuklarimizin, torunlarimizin sokak hayvanlarinin her an ölümle yüz yüze geldigini duyurmak istiyoruz. ‘Öncelik hayatin’ anlayisina uygun davranmak için, yetkililerin sorumluluklarini uygulamalari için illa birinin ölmesi mi lazim? Güvende yürüyecegimiz kaldirim istiyoruz. Hizi kesecek tedbirler alinmasini, yükseltilmis yaya geçidi yapilmasini istiyoruz. Aksi takdirde olusacak bireysel ve kamusal zararlarin sorumlusu siz olacaksiniz. Bu sorumluluklarin hesabini demokratik ve hukuki platformlarda sormakta bizim görevimiz olacaktir."

Basin açiklamasina belediye yetkilileri katilip projelerini gösterdi. Vatandaslar ise, “Sov yapmayin. Bunca zaman akliniz neredeydi? Illa ki insanlarimiz mi ölecekti? Gençlerimiz mi ölecekti? Gelmissiniz burada sov yapiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

"Baskan, ‘siz bana muhalif olanlar tarafindan gönderilmis kisilersiniz’ dedi"

Mahalle sakini Serap Acar, “Cumhuriyet Mahallesi’nde ne yazik ki yakin zamanda yasanan bir olayda gençlerimizi kaybettik. Burada da ayni seyler söz konusu olabilir. Tam bir yil önce ’buralari asfalt yapmayin’ diye dilekçe verdik. Belediye baskani ile defalarca görüsme yaptik. Bütün bu basimiza gelecek olanlari o dilekçede anlattik. Sözlü görüsmelerimiz de oldu. O dönemde belediye baskani dilekçe veren mahalle sakinlerine, ‘siz bana muhalif olanlar tarafindan gönderilmis kisilersiniz’ dedi.

Bunu 15 kisinin içerisinde bize söyledi.

Halbuki her birimiz bu mahallede oturan sakinleriz. Asfalt konusundaki inadin nedenini hala anlayabilmis degiliz” dedi.

Tekin Tanriverdi ise, “Halkin talebini dinlemeyen bir belediyecilik anlayisina, ’sosyal belediyecilik anlayisi’ denemez. Buradaki halkin hepsi toplanmis, dilekçe vermis. Bu dilekçelerin dogrultusunda hareket etmesi gereken yetkililer, halkin benimsemedigi islere imza atmis. Amaçlarini anlamak mümkün degil” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA