(Özel)Tarihi Bina Madde Bagimlilarin Meskeni Oldu

Sariyer’de 1911 yilinda insa edilen ve içinde sayisiz hatira bulunduran tarihi Topçu Karakolu, madde bagimlilarinin mekani haline geldi. Drone ile görüntülenen atil haldeki tarihi bina, mahalle sakinlerini yikilma endisesiyle tedirgin ediyor. Mahalle sakini Engin Arslan, “Bunun içinde her türlü seyler dönüyor” dedi.

(Özel)Tarihi Bina Madde Bagimlilarin Meskeni Oldu
Sariyer Büyükdere Mahallesi’nde bulunan bir asri geçmis tarihi Topçu Karakolu, edinilen bilgiye göre uyusturucu bagimlilarinin meskeni oldu. 1911 yilinda Sultan Mehmet Resat tarafindan yaptirilan ve konum bakimindan Istanbul Bogazina hakim olan Karakol, 1958 yilina kadar 3. Kolordu Komutanligi tarafindan karakol olarak kullanildi. Karakolun tasinmasinin ardindan tarihi bina 1958-1980 yillari arasinda askeri lojman olarak kullanildi. Zaman içerisinde iki katli binanin içerisindeki ahsap yapilarda çökmeler meydana geldi. Mahalle sakinlerinin iddialarina göre ise madde bagimlisi kisilerin burayi mesken tuttugu ögrenildi. Tarihi binanin duvarlarindaki yazilar ve içerisinde bulunan çöpler dikkat çekti. Çürümeye terk edilen binanin çöken ikinci kati mahalle sakinlerini yikilma korkusuyla tedirgin ederken, binanin bahçesinde bulunan köpek çadirlari da dikkat çekti.

“Bunun içinde her türlü pislik dönüyor”

Uzun yillardir tarihi eski karakolun bulundugu mahallede oturan Engin Arslan, “Ben burada 50 seneden fazla oturuyorum. Burasi eskiden mektepmis yaslilarimiz okumus. Sonra karakol olarak kullanilmis. Ben 68 kusagiyim, 75’lerde askeri lojman olarak kullanildi arkadaslarim da vardi. Babalari Subay kendileriyle birlikte gelir giderlerdi. Daha sonra sivil memurlara verildi burasi ondan sonrada kendi haline terk edildi, metruk bir bina olarak kaldi. Malum meçhul insanlar içeri giriyorlar, uyusturucusundan tutun, alkolüne kadar gördügümüz kadariyla bunlar var. Bunun içinde de baska seyler dönüyordur. Simdi biz onu zamaninda otururken de biliyorduk ki, ara katlardan asagiya tozlar dökülüyordu ve bu dedigim olay 75’lerden bahsediyordum. Simdi geldik 2021’e içerinin ve disarinin hali meçhul yani eski bir bina ama içerisi kötü" seklinde konustu.



“Evime 3 defa hirsiz girdi”

Bir baska mahalle sakini olan Filiz Hanim, “Ben buraya geldigimde asker oturuyordu. Ondan sonra burasi harabeye döndü. Simdi burada uyusturucu kullaniyorlar gençler geliyor, üst tarafta öyle. Burasinin içi zaten döküldü simdi içinde köpekler kaliyor burasi çok kötü. Restore edilmesini isterdim daha güzel olurdu. Ben burada oturuyorum benim evime 3 defa hirsiz girdi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA