Avrupa'da Uyusturucu Tüketiminde Hollanda Ve Isviçre Basi Çekiyor

Avrupa Uyusturucu ve Uyusturucu Bagimliligi Izleme Merkezi 'Atik Su Analizleri ve Uyusturucular: Avrupa'da Çoklu Sehir Çalismasi' baslikli rapor hazirladi Raporda, atik su analizleri üzerinden Avrupa ülkelerinin sehirlerindeki günlük ortalama esrar ve kokain tüketim miktari incelendi Rapora göre, esrar tüketiminde Hollanda'nin baskenti Amsterdam birinci, Hirvatistan'in baskenti Zagreb ikinci ve Isviçre'nin Cenevre kenti ise üçüncü sirada yer aldi Günlük ortalama kokain tüketiminde ise Belçika'nin Antwerp Zuid sehri birinci, Isviçre'nin Zürih sehri ikinci ve Hollanda'nin baskenti Amsterdam üçüncü oldu Türkiye'den iki sehrin yer aldigi raporda, günlük ortalama esrar tüketiminde Istanbul 29, Adana 35'inci sirada, kokain tüketim miktarinda ise Istanbul 55, Adana ise 74'üncü sirada yer aldi.

Avrupa'da yapilan bir arastirma, günlük ortalama esrar ve kokain tüketim miktarinda Hollanda, Belçika ve Isviçre'nin ilk siralarda yer aldigini gösterdi.

Avrupa Uyusturucu ve Uyusturucu Bagimliligi Izleme Merkezi (EMCDDA), 2020'de elde edilen veriler dogrultusunda "Atik Su Analizleri ve Uyusturucular: Avrupa'da Çoklu Sehir Çalismasi" baslikli rapor hazirladi.

Günde bin kisi basina uyusturucu kalintisini standart miktarlarda (kütlesel yüklerde) ortaya koyan raporda, atik su analizleri üzerinden Avrupa ülkelerinde günlük ortalama esrar ve kokain tüketim miktari incelendi.

Sivi ev atiklarinin çevresel etkilerini izlemek için 1990'li yillarda kullanilan bir yöntem olarak ortaya çikan atik su analizleri, daha sonra farkli zamanlarda dünya genelinde ve Avrupa'da yasa disi uyusturucu kullanimindaki cografi ve zamansal trendler hakkindaki gerçek zamanli verileri izlemek için kullanilmaya baslandi.

Avrupa'da ilk kez 2011'de 19 Avrupa sehrinde baslatilan proje, 2020'ye gelindiginde 82 sehre yayginlastirildi.

Çalismayla, belirlenen tarih ve saat dilimlerinde ayni anda tüm katilimci sehirlerde toplanan atik su örneklerinin analiz sonuçlari karsilastirildi.

- Hollanda günlük ortalama esrar tüketiminde birinci sirada

EMCDDA'nin atik su analizleri üzerinden yayimladigi son rapora göre, esrar, geçen yil tahmini 22,2 milyon kullaniciyla Avrupa'nin en yaygin kullanilan yasa disi uyusturucusu oldu.

Geçen yil 15-24 yas grubu kullanicilarinin yaklasik yüzde 20'si Avrupa'nin bilinen en köklü uyusturucularindan esrari kullandigini bildirdi.

Ülkeler arasinda farkliliklar olmasina ragmen, esrar kullanimi diger uyusturuculara kiyasla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda sokaga çikma kisitlamalarindan daha az etkilendi.

Rapora göre, günlük ortalama esrar tüketim miktari siralamasinda, Hollanda'nin baskenti Amsterdam birinci, Hirvatistan'in baskenti Zagreb ikinci ve Isviçre'nin Cenevre kenti ise üçüncü sirada yer aldi.

37 Avrupa sehrinin karsilastirildigi siralamada, Istanbul 29, Adana ise 35'inci oldu.

Siralamanin ilk 10'unda Hollanda'dan Amsterdam'in yani sira Utrecht ve Eindhoven, Isviçre'den de Cenevre disinda Zürih kentinin olmasi dikkati çekti.

Atik su analizlerinden elde edilen bulgular, 2019 verileriyle karsilastirildiginda 2020'de büyük degisiklikler göstermedi.

- Belçika kokain tüketim miktari siralamasinda ilk sirada

Avrupa'da en yaygin tüketilen ikinci yasa disi uyusturucu madde olan kokainin günlük ortalama tüketim miktari siralamasinda Belçika'nin Antwerp Zuid sehri birinci, Isviçre'nin Zürih sehri ikinci ve Hollanda'nin baskenti Amsterdam üçüncü oldu.

89 sehrin yer aldigi bu listede Istanbul 55, Adana ise 74'üncü sirada yer aldi.

Siralamanin ilk 10'unda Hollanda'dan Amsterdam'in yani sira Eindhoven ve Utrecht, Isviçre'den de Zürih disinda St. Gallen Hofen, Bern ve Cenevre kentlerinin olmasi dikkati çekti.

En yüksek kütlesel MDMA (genellikle alkol dahil diger maddelerle birlikte alinan) yükleri ise Belçika, Almanya, Hollanda ve Slovenya'daki sehirlerdeki atik sularda bulundu.

Buna karsilik, genel olarak düsük ve tarihsel olarak Çekya ve Slovakya'da yogunlasan metamfetamin kullaniminin, simdilerde Kibris Rum Kesimi, Almanya'nin dogusu, Ispanya ve Kuzey Avrupa'da (Danimarka, Finlandiya, Litvanya ve Norveç) da mevcut oldugu görüldü.

Ülkelerin çogunda, büyük sehirlerde küçük yerlere kiyasla daha fazla yasa disi uyusturucu kullanildigi kaydedildi.

- Türkiye'de atik su analizi

Türkiye'de 2017'de Istanbul ve Adana'da olmak üzere 2 farkli arastirmayla baslayan atik sulardan uyusturucu, alkol ve tütün analizi çalismalari, 2018'de Bagimlilikla Mücadele Yüksek Kurulu Karari ile Türkiye Yesilay Cemiyeti koordinesinde, Adalet Bakanligi, Içisleri Bakanligi ve Saglik Bakanligi is birliginde "Atik Sulardan Yasadisi Maddelerin Izlenmesi Projesi" 62 ilde yilda 4 dönem olarak devam ediyor.

Dünya genelinde ve Türkiye'de uygulanan atik su çalismalariyla uyusturucu kullanim trendlerini ve uyusturucu kullanicilarinin davranislarini (günlük, haftalik, mevsimsel bazda kullanilan uyusturucu madde trendleri, belirli bir nüfus yogunluguna düsen uyusturucu miktari tahminleri) ölçmek amaçlaniyor.

Türkiye ilk kez 2019 yer aldigi çalismaya, Istanbul ve Adana illerinin sonuçlariyla 2020'de de dahil oldu.

Kaynak: AA