Ürdün Ile Filistin, Honduras'in Büyükelçiligini Tel Aviv'den Kudüs'e Tasimasini Kinadi

Honduras'in Tel Aviv'deki büyükelçiligini Kudüs'e tasimasi Ürdün ve Filistin tarafindan kinandi.

Ürdün Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, atilan adimin reddedildigi ve kinandigi, bunun uluslararasi kararlara aykiri oldugu kaydedildi.

Açiklamada, Kudüs kentinin durumunun degistirilmesi hedefiyle yapilacak herhangi bir degisikligin de hukuksuz ve geçersiz olacagi hatirlatildi.

Kapsamli ve adil bir barisin önemine isaret edilen açiklamada, BM kararlari geregi iki devletli çözümün uygulanmasinin zorunlulugu vurgulandi.

- "Karari en sert ifadelerle kiniyoruz"

Filistin Disisleri Bakanligi ise yaptigi yazili açiklamada, "BM kararlari ve uluslararasi hukuk ihlali anlamina gelen Honduras'in büyükelçiligini Kudüs'e tasimasini en sert ifadelerle kiniyoruz." ifadelerine yer verdi.

Honduras Devlet Baskani'nin yanilistan yana karar aldiginin belirtildigi açiklamada, bunun üzücü oldugu kaydedildi.

Açiklamada, büyükelçiligin nakil kararinin isgal güçlerinin Filistin halkina karsi ihlallerinin tirmandigi bir döneme denk gelmesine dikkat çekildi.

Latin Amerika ülkesi Honduras, Tel Aviv'deki büyükelçiligini Kudüs'e tasidi. Bati Kudüs'e tasinan büyükelçilik binasinin açilisini, Honduras Devlet Baskani Juan Orlando Hernandez yapti.

Eski ABD Baskani Donald Trump'in 6 Aralik 2017'de Kudüs'ü "Israil'in baskenti" olarak tanidigini ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiligini Kudüs'e tasiyacagini açiklamasindan sonra ABD'nin yeni büyükelçilik binasi 14 Mayis 2018'de düzenlenen resmi törenle açilmisti.

Kaynak: AA