ODAK'tan 'Kafkasya'da Savaslar Ve Göçler 1855-1920' Sempozyumu

Atatürk Üniversitesi ODAK (Orta Dogu ve Orta Asya-Kafkaslar Arastirma ve Uygulama Merkezi) tarafindan hazirlanan “Kafkasya’da Savaslar ve Göçler 1855-1920” sempozyumu çevrim içi olarak düzenlendi.

ODAK'tan 'Kafkasya'da Savaslar Ve Göçler 1855-1920' Sempozyumu
Türkiye disindan dokuz ayri ülkeden katilimcilarin istirak ettigi sempozyumun açilis konusmasini yapan ODAK Merkez Müdürdü Dr. Ögr. Üyesi Gürsoy Solmaz, ilk sözü ayni zamanda sempozyuma onursal baskan olarak katilan Timsal Karabekir’e verdi. Timsal Karabekir, 1855 yilindan baslayarak Kafkaslar’dan Osmanli’ya göçlerin tarihine dikkat çekti.

Programin devaminda ise Prof. Dr. Bingür Sönmez, Atatürk Üniversitesi Iktisat Fakültesinden Prof. Dr. Kerem Karabulut, Atatürk Üniversitesi Inkilap Tarihi Enstitüsü Müdiresi Prof. Dr. Esin Dayi, Igdir Üniversitesinden Dr. Sözar Akyildirim, Doç. Dr. Boran zizli, Prof. Dr. Qasim Haciyev, Doç. Dr. Firdovsiyy hmdova (Azrbaycan) Prof. Dr. Frhad Turanli (Ukrayna) Arastirmaci yazar Ziya Zakir Acar, genç tarihçiler Cansu Nahirci, Gamze Sengül, Gül Bezçi, Kefser Tekinkaya, Mühsin Ertürk çesitli konu basliklarinda konusma gerçeklestirdi.

Sempozyuma Ankara’dan katilan Prof. Dr. Sadagül Akbaba ise Ermenistan’dan zorla çikartilan Türklerin çektikleri eziyetlerden söz ederek ailesinin de o zulmü görenlerden oldugunu vurguladi. Almanya’da belgesel filmler çeken Mustafa Qula Bala, yasadigi bu ülkedeki kaçgin ve göçkünlerin yasadiklarini gözlemlerinden örneklerle dikkate sundu.

Sempozyumun sonunda Doç. Dr. Akif Nagi ve moderatör Dr. Ögr. Üyesi Gürsoy Solmaz dile getirilen konulari toparlayici konusmalar yaptilar. Ilginin oldukça yogun oldugu sempozyum, Atatürk Üniversitesi resmi YouTube kanali üzerinden de canli olarak yayimlandi ve zaman içinde izlenebilmesi için kayit altina alindi.
Kaynak: İHA