Lübnan'da Hayat Pahaliligi Ve Dolarin Yükselisi Protesto Edildi

Lübnanlilar ekonomik kriz nedeniyle hayat sartlarinin kötülesmesini ve dolarin karaborsada rekor seviyeye çikmasini birçok sehirde protesto etti.

Baskent Beyrut'ta Merkez Bankasi yakinlarindaki Hamra Caddesi'nde toplanan bir grup vatandas, giderek derinlesen ekonomik krize ve hayat pahaliligina çözüm bulunmasi talebiyle yürüyüse geçti.

Göstericiler, yeni hükümeti kurma konusunda aylardir mutabakat saglayamayan siyasi güçler aleyhinde sloganlar atti.

Baskentin yani sira kuzeydeki Trablussam ve güneydeki Sayda kentlerinde yollari bir süre trafige kapatan eylemciler de yerel para biriminin rekor seviyede deger kaybetmesi ve tüketim ürünlerine gelen asiri zamlardan sikayet ederek araçlarin geçislerini engelledi.

Yeni hükümet kurma konusunda yaklasik bir yildir anlasamayan siyasi gruplara da tepki gösteren eylemciler, elektrik, su, ilaç ve akaryakit gibi temel ihtiyaçlardan bile mahrum kaldiklarini dillendirdiler.

- Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durum

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Sermayenin çikisina karsi sert uygulamalara basvuran bankalar, 17 Ekim 2019 itibariyla yurt disi havalelerini askiya almis ve müsterilerin hesaplarindaki dövizleri çekmelerine kisitlamalar getirmis durumda.

Yerel para birimi Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybederek farkli fiyatlardan islem görüyor.

- Karaborsada dolar 16 bin Lübnan lirasinin üzerine çikti

Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1500, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira olarak açiklansa da karaborsada dolar bugün itibariyla 16 bin liranin üzerine çikti.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama, Lübnan'daki ekonomik sikintilari büyütürken yeni bir hükümet krizi de dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yillardir iktidari paylasan mezhepsel siyasi partilerin yer almadigi, teknokratlardan olusan küçültülmüs bir hükümetin kurulmasini talep ediyor.

Kaynak: AA