Çin, Avustralya'yi Rekabete Aykiri Davrandigi Gerekçesiyle DTÖ'ye Sikayet Etti

Çin, Avustralya’nin demir yolu tekerlekleri, paslanmaz çelik eviyeler ve rüzgar türbinleri ithalatina ilave vergi getirmesinin rekabete aykiri oldugu gerekçesiyle Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) sikayette bulundu.

Çin’in söz konusu hamlesi, Avustralya’nin iki ülke arasinda sarap ticareti anlasmazligini DTÖ’ye tasimasindan günler sonra geldi.

Çin Ticaret Bakanligindan yapilan açiklamada Avustralya’nin, Çin'den demir yolu tekerlekleri, paslanmaz çelik eviyeler ve rüzgar türbinleri ithalatina uyguladigi tarife artisinin rekabete aykiri oldugu gerekçesiyle DTÖ’ye sikayet edildigi bildirildi.

Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan Çin Ticaret Bakanligi Sözcüsü Gao Feng, (Çin) Avustralya tarafinin yanlis uygulamalari düzeltmek, çatismaci önlemlerden kaçinmak ve iki ülkenin ticari baglarini mümkün olan en kisa sürede normal seyrine döndürmek için somut önlemler almasini umdugunu dile getirdi.

Buna karsilik Avustralya Ticaret Bakani Dan Teehan, Çin’in söz konusu hamlesinin zamanlamasina dikkat çekti.

Teehan, basina yaptigi açiklamada, Avustralya’nin Çin’in rüzgar türbinleri ihracatina yönelik antidamping önlemlerini 2014’te, paslanmaz çelik eviyelerle ilgili önlemleri 2015’te ve demir yolu tekerlegi ihracatina iliskin önlemleri de 2019'da uygulamaya koydugunu hatirlatarak "Çin neden simdi sikayette bulunuyor?" diye sordu.

Avustralya, 19 Haziran’da Çin'in sarap ithalatina getirdigi tarife artisi nedeniyle yasanan anlasmazligi DTÖ’ye tasimak üzere resmi basvuru yapacagini açiklamisti.

Dis ticarette damping, bir malin yurt disina yurt içindeki piyasa fiyatinin altinda satilmasi olarak tanimlaniyor. Yabanci ülkedeki pazar payini artirmayi hedefleyen bu uygulamanin rekabete aykiri görüldügü durumlarda ilave gümrük vergileri uygulanabiliyor.

- Avustralya ile Çin arasindaki iliskilerin bozulmasi

Avustralya ile Çin arasindaki iliskiler, Canberra yönetiminin ilk kez Çin'de tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin kökenlerinin arastirilmasina yönelik bagimsiz sorusturma talebinde bulunmasinin ardindan bozulmaya baslamisti.

Avustralya, iç politikada yabanci etkisini önlemeye yönelik çikardigi yasa ile bazi Çin yatirimlarina karsi tedbirler almis ve Çinli telekomünikasyon sirketi Huawei'in 5G ag altyapisi kurmasini yasaklamisti.

Buna karsilik Pekin yönetimi de Avustralya ile tüm rutin temaslarini askiya almis, Avustralya'dan sigir eti, sarap, istakoz, arpa ve kereste ithalatini durdurmustu.

Kaynak: AA